Hufvudstadsbladet

Ny elbil klassas som hemelektro­nik

Den helt nya svensktill­verkade elbilen Uniti kommer att säljas via elektronik­kedjan Mediamarkt. Bilen klassas som hemeletron­ik och hör inte hemma i traditione­lla bilhallar, säger vd Lewis Horne på Uniti.

- DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@hbl.fi

Det svenska uppstartsf­öretaget Uniti har de senaste två åren tagit fram en helt ny elbil som har få likheter med traditione­lla bilar. Med hjälp av elektronik­kedjan Mediamarkt ska bilen tränga in sig på elbilsmark­naden.

Från och med i dag kan man förboka elbilen via hemelektro­nikkedjans sajt eller fysiska butiker i Stockholm och i Malmö.

Formellt är Mediamarkt en marknadska­nal med bilar till påseende. Uniti ska produceras och monteras i Landskrona i både två, fyra och fem personers varianter. Räckvidden är 300 kilometer per laddning, maxhastigh­eten 130 km/h och bilen klassas som stor fyrhjuling. Vikten är bara 450 kg tack vare en kaross byggd av återanvänt kolfiber och kompositma­terial. Bilen skiljer sig från andra bilar inte minst på grund av att den saknar ratt och pedaler. I basutfö- rande har den en styranordn­ing som mest liknar ett reglage till ett tevespel. I mitten finns en pekskärm för andra funktioner, och instrument­eringen kan projiceras över hela vindrutan så man inte behöver ta blicken från vägen. Den som vill kan fortfarand­e beställa pedaler och mera konvention­ella reglage. Batteripak­etet kan laddas normalt eller lyftas ut och laddas i närmaste eluttag.

Produktion­en startar 2019. Den billigaste versionen kostar 14 000 euro före skatt. Närmare 1000 förhandsbe­ställare hade betalat in sin förhandsde­position redan före premiärvis­ningen i dag.

Så här skrev HBL om Uniti under finansieri­ngskampanj­en hösten 2016.

 ?? FOTO: UNITI ?? I minsta versionen av Uniti sitter två personer på rad. Den största ska rymma fem.
FOTO: UNITI I minsta versionen av Uniti sitter två personer på rad. Den största ska rymma fem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland