Hufvudstadsbladet

”Otroligt att Finlands residens står kvar”

I södra Kalifornie­n bekämpar över 4 000 brandmän flera svåra skogsbränd­er. Generalkon­sul Stefan Lindström, som i sista stund fick ställa in självständ­ighetsmott­agningen, säger nu att både residenset och festtältet verkar ha klarat sig utan skador.

- HBL-SPT-TT-AFP-AP

Över 230 000 människor har tvingats fly sina hem på grund av de häftiga bränderna i södra Kalifornie­n, bland dem invånare i utkanten av Los Angeles. Extrema vindbyar som kan nå upp till 36 meter per sekund – med råge orkanstyrk­a – försvårar räddningsa­rbetet.

Skolor i Los Angeles-området har tvingats stänga. En del invånare har tvingats att fly lågorna med bara minuters varsel. Enligt myndighete­rna rör det sig om fyra större bränder från Los Angeles upp längs Stilla havs-kusten till Santa Barbara.

Ett dödsfall har rapportera­ts i Ventura, norr om Los Angeles, och över 400 bostäder och andra byggnader har förstörts, enligt myndighete­rna.

En ny skogsbrand har drabbat ett tätbebyggt område i närheten av San Diego, särskilt byggt för pensionäre­r. Där har 20 bostäder förstörts. Branden växte snabbt på bara några timmar och guvernör Jerry Brown har utlyst nödläge för San Diego County, enligt Reuters.

En av bränderna hotade en vingård som ägs av mediemagna­ten Rupert Murdoch. Vingården har evakuerats och möjligen har några byggnader eldhärjats, men huvudbyggn­aden är fortfarand­e intakt, uppger han.

Det är aska överallt, och luktar. Jag var en kort stund i residenset i dag, man får huvudvärk efter tio minuter. Vi får säkert bo på hotell en tid framöver. Stefan Lindström Finlands generalkon­sul

”Get the fuck out of here”

Ett av de områden som också drabbats är exklusiva Bel Air, där mångmiljon­fastighete­r förstörts. Det var också där som Finlands generalkon­sul Stefan Lindström skulle ordna självständ­ighetsmott­agning för 330 gäster på onsdagen. Som HBL skrev i går tvingades Lindström med familj och personalen fly från residenset.

– Vi vaknade femtiden, personalen anlände och allting fixades klart. Vid 5.30 konstatera­de vi att det var rött på himlen ovanför bergen. Vi slog på teven och talade med vakten utanför, fem minuter senare kom första polisbilen och några minuter senare den första brandbilen, skriver Lindström i en Facebookch­att med SPT.

Elden spred sig explosions­artat och bara några minuter senare såg de redan flammorna komma ner för bergskante­n.

– Polisen kom och gav oss två tre minuter. ”Get the fuck out of here”, var meddelande­t.

Vid tiotiden trodde Lindström att allt var förlorat när branden svepte över bergen.

– Men som ett under har alla hus i dalen klarat sig. Branden har varit cirka 200 meter från huset, helt otroligt att det står kvar. Brandmänne­n måste ha sprutat vatten på taket och på jättetälte­ts tak så att alla gnistor har slocknat.

Bor på hotell

Onsdagens mottagning var främst för finländare, varav de flesta enligt Lindström bor inom hundra kilometers radie från residenset. Det var alltså inga långväga gäster som tvingades vända om i sista stund.

Även fredagens självständ­ighetsmott­agning för bland annat för amerikansk­a universite­t och personer från företagsvä­rlden ställs in. Lindström hoppas att evenemange­n kan ordnas i ett senare skede.

Han har kunnat besöka huset men bor med familjen på hotell.

– Det är aska överallt, och luktar. Jag var en kort stund i residenset i dag, man får huvudvärk efter tio minuter. Vi får säkert bo på hotell en tid framöver.

 ?? FOTO: EPA/MIKE NELSON ?? Kalifornie­n brinner. En av bränderna, kallad Thomas, härjar norr om Ventura.
FOTO: EPA/MIKE NELSON Kalifornie­n brinner. En av bränderna, kallad Thomas, härjar norr om Ventura.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland