Hufvudstadsbladet

Kippilä i storform – Finland till VM-final

Finlands innebandyd­amer tog sig till VMfinal efter att ha vunnit över Schweiz i en målsnål semifinal. Borgåbördi­ga My Kippilä showade och satte in två mål.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Trevande spel präglade semifinale­n i Slovakien. Det stod 0–0 efter den första perioden och det noggranna spelet fortsatte efter den första pausvilan.

Backen My Kippilä bröt dödläget med fem minuter kvar av den andra perioden. En snabb diagonalpa­ssning av Veera Kauppi gav Kippilä ett utmärkt skottläge och Kippilä satte in 1–0 från distans.

I den tredje perioden fortsatte straffspec­ialisten Kippilä visa upp sitt kunnande.

Det stod 2–1 till Finland i slutsekund­erna då domaren dömde straff. Kippilä stegade fram, väntade ut målvakten, snurrade runt ett varv och satte in bollen. En fantastisk prestation.

– Jag sa att jag inte skulle köra med en specialfin­t, men så blev det ändå, sa Kippilä i Yles sändning.

”Livet blir inte bättre”

Kurronen och målvakten Tiitu Siltanen log ikapp efter slutsummer­n. Finland tog en rättvis seger efter kontroller­at spel i de avgörande sekvensern­a.

Ledningen var aldrig hotad på allvar.

Siltanen gav ett lugnt intryck och stod för säkra parader då det behövdes.

– Om man tror på sig själv och laget är det lätt att spela, säger Siltanen.

Kurronen säger att det nu är dags att skriva det sista kapitlet i innebandyd­amernas saga.

– Livet blir inte bättre än det här. Det är otroligt fint och det syns i spelarnas ansikten.

Chans till revansch

Finland möter antingen Sverige eller Tjeckien i finalen i dag. Den andra semifinale­n spelades sent på fredag.

Sverige har vunnit de tre senaste VM-turneringa­rna – efter finalsegra­r över Finland.

Senast föll finland efter en thriller till strafflägg­ning och ett omtalat domslut. Kippilä nätade med en zorrofint – men straffen underkände­s.

Efter semifinals­egern var Siltanen och Kippilä bergsäkra på att Sverige står för motståndet i finalen.

– Det blir fantastisk­t att spela final mot Sverige. Vi vill ha guldmedalj­erna, men det kräver mycket arbete, säger Siltanen.

– Det blir en drömfinal mot Sverige. De har bra spelare, men vi har ett bättre lag och tar guld, säger Kippilä.

Sändningen från finalen börjar klockan 17.50 på TV2 och Arenan.

Jag sa att jag inte skulle köra med en specialfin­t, men så blev det ändå.

My Kippilä

?? FoTo: VillE VUoRinEn/lEHTiKUVA ?? My Kippilä har inte avskräckts från att göra spektakulä­ra straffar efter finalmisse­n år 2015.