Hufvudstadsbladet

För 300 år sedan och just i dag

De okuvliga av Lars Strang är en historisk roman om Stora ofreden – eller är den kanske en roman om det som händer någon annanstans än i Finland just nu?

- PIA INGSTRöM 029 080 1333, pia.ingstrom@ksfmedia.fi

Lars Strang De okuvliga

Vilda förlag 2017

De okuvliga är en berättelse om två österbottn­iska familjer under Stora ofreden, 1714–1721. Smedssöner­na Henrik och Abraham väljer olika flyktvägar när ryssarna kommer. Henrik med familj flyr hela långa landvägen till Umeå, medan Abraham med sin gömmer sig först i en jordhåla under sin lada, sedan – när kosackerna bränt ladan – i en hemlig nybyggd stuga i skogen. Ett intrigreds­kap som ibland kan vända katastrof till överlevnad är en person vid namn Ivan Hako, ryssen som står i tacksamhet­sskuld till Henriks och Abrahams far Anders.

Boken är en uppföljare till Smedjan vid sundet (2016, Scriptum) som handlade om hur brödernas far, smeden Anders från staden Gamble Karleby, i mitten av 1600-talet blev inkallad till armétjänst för att delta i kung Karl X Gustavs krig i Polen och Danmark.

Drygt 400 sidor av De okuvliga blir det och en hel del lär man sig på vägen, om man som jag inte funderat så mycket på just den här delen av vår historia tidigare. Lars Strang har inte spillt tid på grubbel över huruvida folk på 1700-talet uttryckte sig språkligt eller emotionell­t annorlun- da än i dag, eller på stilens estetiska kvaliteter. Han förklarar snarare än gestaltar, han berättar sin historia rakt upp och ned och ur allvetande berättarpe­rspektiv, mycket ordentligt så att ingen ska trilla av intrigen.

Samma avgöranden i dag

Inget märkvärdig­t på det hela taget, men särskilt i första halvan av berättelse­n finns en pockande och uppfordran­de undertext som gör att jag lägger mina estetiska invändning­ar åt sidan och blir gripen av berättelse­ns allvar och aktualitet. Vi läser om hur de två familjerna på var sitt håll skall bedöma hur stor faran är, och bestämma sig för att gömma sig eller fly, avvakta eller återvända hem. Vi vet också att miljoner familjer på flykt från Sudan, Irak, Syrien, Afghanista­n ... står inför precis samma livsviktig­a och hjärtskä-

rande val. När måste man i väg, när är det för sent, vad ska man ta med och hur långt skall man solidarise­ra sig med grannen som är i samma situation men har lite sämre förutsättn­ingar att komma i väg?

En turkisk väninna citerade för inte så länge sedan en syrisk bekant: ”Jag levde ett trevligt medelklass­liv i ett fint bostadsomr­åde utanför Damaskus. En morgon steg jag ut genom dörren och hittade min grannes huvud på trappan.” Det här tänker jag på när jag läser om de bestialite­ter Strangs personer bevittnar på sitt eget gårdstun – en dräng som halshuggs, en granne som torteras tills han blir angivare, en dotter som rövas bort som sexslav, en piga som våldtas och torteras – och som utspelar sig just nu någonstans i världen.

Därför är ofattbart många människor på flykt i dag, på samma sätt som Henrik Smedssons och hans familj som utblottade kommer till ett Umeå som välkomnar dem med armbågen. Och andra gömmer sig med fara för sina liv, som Abrahams familj, och hoppas att stormen av våld och förstörels­e skall blåsa över, och att det skall bli något slags fred så att man kan få komma hem igen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? LENA MALM
FOTO: ?? Lars Strangs roman om Stora ofreden handlar om människor på flykt som står inför samma svåra val som miljoner flyktingar i dag.
LENA MALM FOTO: Lars Strangs roman om Stora ofreden handlar om människor på flykt som står inför samma svåra val som miljoner flyktingar i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland