Hufvudstadsbladet

”Hon har förödmjuka­t det historiska minnet i Litauen”

Förlaget Alma Littera säger till HBL att Vanagaites ”uppförande” inte är i samklang med förlagets värderinga­r. På frågan varför man måste förstöra 27 000 böcker får HBL inget svar.

- LAURéN ANNA-LENA

Alma Littera är ett av de största förlagen i Litauen. När jag ringer pressansva­riga Audrone Mockiene för att ställa frågor om Ruta Vanagaite ber hon mig skicka frågorna per e-post. Jag får svaren via e-post.

– Vi har avslutat vårt samarbete med Ruta Vanagaite, inte på grund av vad hon skriver utan på grund av vad hon säger. Hennes offentliga uttalanden har förödmjuka­t det historiska minnet i Litauen, ökat spänningar­na och gjort folk rasande i hela landet. Författare­ns värderinga­r är inte kompatibla med våra, skriver Audrone Mockiene.

Hon tillägger att Alma Littera tror på ”västlig demokrati och yttrandefr­ihet”.

Jag ställer följdfråga­n på vilket sätt det är förenligt med yttrandefr­ihet att aktivt rensa ut och förstöra böcker. Jag får mejla och ringa flera gånger innan Audrone Mockiene svarar att hon inte kan uttala sig medan de håller på att avsluta kontraktet med Vanagaite. På frågan om böckerna kommer att förstöras vägrar hon svara.

Till den litauiska tidningen Lietuvas Diena har dock Mockiene sagt att böckerna kommer att makuleras.

 ?? FOTO: OKSANA YUSHKO ??
FOTO: OKSANA YUSHKO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland