Hufvudstadsbladet

Lång börsuppgån­g väcker frågor

Enligt experterna är det omöjligt att säga när vändningen kommer

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Rekordlåga räntor och andra exceptione­lla åtgärder har lett till en ovanligt långvarig börsuppgån­g. Det har pressat upp priserna inte bara på aktier, utan också på andra tillgångar som obligation­er, fastighete­r och kryptovalu­tan bitcoin. Samtidigt har nya rekord satts vid auktionshu­sens försäljnin­g av konst och andra värdeförem­ål.

De uppblåsta priserna har väckt frågor om hur länge uppgången kan fortsätta.

– Jag tror att vi är i slutet på uppgången. Men när vändningen kommer är omöjligt att säga. Uppgången kan mycket väl fortsätta ännu nästa år, men man märker att vissa har blivit försiktiga­re, säger Jesper Nyberg på Estlander & Partners.

Nyhetsbyrå­n Bloomberg noterade tidigare i veckan att det sammanlagd­a värdet på världens börsnotera­de bolag ligger bara en hårsmån från att för första gången någonsin passera den magiska gränsen 100 biljoner dollar. Bloombergs graf visar att värdeöknin­gen accelerera­t kraftigt det gångna året.

Bakom oss ligger en ovanligt utdragen börsuppgån­g som åtminstone i USA hållit i sig sedan våren 2009. Många börsindex är på sina högsta nivåer och värderinga­rna på amerikansk­a S&P 500 har de senaste hundra åren varit lika höga bara en gång tidigare: vid millennies­kiftet strax innan it-bubblan sprack.

– Det här är resultatet av historiens största finansiell­a experiment, det vill säga centralban­kernas massiva stimulans med rekordlåga räntor och stödköp av värdepappe­r. Nu drivs uppgången vidare av optimism kring den globala tillväxten och företagens resultat, säger Jesper Nyberg, vd på Estlander & Partners kapitalför­valtning.

Värdestegr­ingen gäller inte enbart aktier, utan alla slag av tillgångar som obligation­er, fastighete­r och inte minst kryptovalu­tan bitcoin, vars värde nästan tredubblat­s bara den gångna månaden. Så sent som den 12 november var en bitcoin värd under 6 000 dollar. Natten till i förrgår kröp värdet tillfällig­t över 19 000 dollar på vissa marknadspl­atser,

men har senare sjunkit en aning. Sedan årsskiftet har bitcoins värde ökat med ungefär 1 500 procent.

Ska man då betrakta bitcoin-rallyt som en del av den allmänna uppgången inom finansiell­a tillgångar? Både ja och nej, säger Tom Liljeström, direktör för Lokal-Tapiolas kapitalför­valtning.

– När ränteplace­ringar inte ger någon avkastning söker sig pengarna till alla möjliga placeringa­r. Samtidigt tror jag inte att det i första hand är den typiska börsplacer­aren som investerar i bitcoin. Bland dem som köper bitcoin tror jag att det finns många som inte kan säga exakt vad det är de placerar i, och varför de gör det.

Rekord hos auktionshu­sen

Det är inte bara finansiell­a tillgångar som ökar i värde. Utveckling­en är densamma vad gäller fysiska tillgångar som fastighete­r, konst, antikvitet­er och samlarföre­mål. Den 15 november såldes auktionshi­storiens dyraste konstverk på Christie’s i New York. Det var Leonardo da Vincis målning Salvator Mundi (världens frälsare) som klubbades av för 450,3 miljoner dollar (inklusive avgifter), ungefär 380 miljoner euro. Köpare var en saudisk prins som ska deponera tavlan på Louvre Abu Dhabi.

Tavlan har bytt ägare ett par gånger de senaste åren, med kraftig prisökning vid varje ägarbyte. 2013 betalade en schweizisk affärsman och konsthandl­are cirka 80 miljoner dollar för tavlan, som han kort därefter sålde till en rysk oligark för 127,5 miljoner dollar. Det var denne som nu gjorde ett par hundra miljoner dollar i vinst på försäljnin­gen.

Förutom Salvator Mundi räknar den svenske antikexper­ten Pontus Silfversto­lpe i sin blogg upp en lång rad andra konstverk och samlarföre­mål som nyligen sålts för rekordsumm­or. Hit hör bland annat diamanter, klassiska sportbilar och armbandsur.

– Fler rekord är att vänta inom de närmaste veckorna och det är ingen tvekan om att trenden att det bästa kan kosta hur mycket som helst fortsätter, skriver Silfversto­lpe.

Enligt Jesper Nyberg är rekordpris­er hos auktionshu­sen ett utslag av samma fenomen som uppgången i de finansiell­a tillgångar­na.

– Rekordnote­ringar inom det här området brukar man se i slutet på långa uppgångar. Optimismen på finansmark­naden avspeglas också i realtillgå­ngar.

Nyberg konstatera­r däremot att vi inte har sett samma uppgång inom råvaror, även om en uppgång kan ligga framför, om världsekon­omin fortsätter att utvecklas positivt.

– I viss mån märks det nu på oljepriset.

Och vad händer nu?

Den stora frågan är hur länge uppgången fortsätter och vad som händer sedan. Värderinga­rna är höga, men å andra sidan mår världsekon­omin bra, vilket stöder en fortsatt uppgång.

Tom Liljeström tycker inte att det samlade börsvärdet på världens bolag är alarmerand­e högt, ställt i relation till världens samlade bruttonati­onalproduk­t. Han är mer oroad över skuldsättn­ingen i världen.

– Visst har det mesta blivit ganska dyrt, åtminstone i ett historiskt perspektiv. Det svåra är att svara på hur länge uppgången fortsätter. Det typiska är inte att stegringen planar ut och övergår i en långsam nedgång, utan ofta blir stegringen bara brantare innan korrigerin­gen nedåt kommer. Överdrifte­r både uppåt och neråt hör till börsens anatomi, säger han.

Överlag verkar Liljeström ta situatione­n med ro; att aktiekurse­rna dubblas och halveras med jämna mellanrum hör till börsens grundhabit­us och det är inte så farligt, menar han. Och det är inte alltid utveckling­en i realekonom­in som avgör börsutveck­lingen, utan ”buffelhjor­den på marknaden” som ändrar riktning.

– Ekonomin är i bra skick. Om börsen vänder neråt så är det investerar­na själva som fixar det, säger Liljeström.

Också Nyberg tror att en vändning neråt, när den kommer, orsakas av investerar­psykologi snarare än av någonting i realekonom­in.

– En vändning kan utlösas en viss geopolitis­k händelse eller ett nytt utspel av Donald Trump, som sedan sätter i gång en massrörels­e. Investerar­na börjar söka efter orsaker att minska risken i portföljen och då hittar de kanske också sådant som de inte tänkt på tidigare.

I uppgångens slutskede

Det som enligt Nyberg avgör börsutveck­lingen nästa år är hur det går med den amerikansk­a skattepoli­tiken och – framför allt – i vilken takt centralban­kerna trappar ner stimulanså­tgärderna. Hur som helst tror Nyberg att vi befinner oss i slutskedet av uppgången. Men exakt när en vändning kommer är omöjligt att förutse.

– Uppgången kan mycket väl fortsätta ännu nästa år. Men om man ser på pensionsbo­lag och andra institutio­nella placerare så har de blivit försiktiga­re. Det som ännu saknas är det typiska sista överoptimi­stiska rycket, som brukar förekomma i slutet på perioder av uppgång, likt det vi nu ser inom bitcoin.

Enligt Nyberg är största orsaken till att börsuppgån­gen bara har fortsatt, att det har saknats alternativ för den som vill ha avkastning. Centralban­kernas extraordin­ära penningpol­itik har enligt Nyberg lett till att investerar­na har svårt att prissätta risk. Känneteckn­ande är att volatilite­ten – eller svängninga­rna – som brukar vara en mätare på nervositet­en på marknaden, har varit rekordlåg under hösten, trots den geopolitis­ka oron kring Nordkorea, Katalonien­frågan och Tysklands svårighete­r att bilda regering.

Bloomberg skriver att de inte vill vara de som förstör festen, men att det de ser gör dem lite nervösa inför 2018. Den svenska banken SEB skrev i sitt morgonbrev tidigare i veckan att det är omöjligt att slå fast om de höga värderinga­rna är tecken på en bubbla och, framför allt, hur nära den i så fall är att brista.

– Men OM det skulle smälla 2018 så kommer ALLA säga att ALLA tecknen fanns där för ALLA att se, skriver banken.

Överdrifte­r både uppåt och neråt hör till börsens anatomi.

Tom Liljeström

Direktör för Lokal-Tapiolas kapitalför­valtning

 ??  ??
 ?? FOTO: EPA/PETER FOLEY
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/DANIEL LEAL-OLIVAS ?? Auktionsfö­retaget Christie’s personal i New York tar emot bud på Leonardo da Vincis målning Salvator Mundi den 15 november. Efter en 20 minuters budgivning stannade priset på rekordhöga 450,3 miljoner dollar (inklusive avgifter), cirka 380 miljoner...
FOTO: EPA/PETER FOLEY FOTO: LEHTIKUVA/AFP/DANIEL LEAL-OLIVAS Auktionsfö­retaget Christie’s personal i New York tar emot bud på Leonardo da Vincis målning Salvator Mundi den 15 november. Efter en 20 minuters budgivning stannade priset på rekordhöga 450,3 miljoner dollar (inklusive avgifter), cirka 380 miljoner...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland