Hufvudstadsbladet

Mäkäräinen på prispallen i Hochfilzen

En otroligt stark skidåkning och lyckat skytte bäddade för säsongens första pallplacer­ing för Kaisa Mäkäräinen. – Jag hade stått på pallen redan tidigare under säsongen med bättre skytte, säger Mäkäräinen.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Kaisa Mäkäräinen fick kliva upp på prispallen för första gången den här säsongen då hon efter mycket stark skidåkning klättrade från sexa till tvåa i jaktstarte­n i världscupe­n i Hochfilzen.

– Jag var avslappnad i dag och kunde njuta av tävlingen, säger Mäkäräinen.

Hon visade direkt från start att hon var i form. Skidorna fungerade perfekt och det syntes inga spår av de problem med fysiken hon talade om efter jaktstarte­n. Tvärtom såg Mäkäräinen både fräsch, pigg och avslappnad ut och knappade snabbt in på åkarna framför henne.

– Jag hade otroligt bra skidor i dag och får därför tacka hela teamet för att jag kunde klara mig så bra, säger hon.

Mäkäräinen har haft en del problem med skyttet den här säsongen vilket lett till att hon inte kunnat ta sig upp på pallen i de inledande tävlingarn­a.

– Jag gjorde egentligen inget annorlunda i dag än i de tidigare tävlingarn­a. Jag hade kunnat stå på pallen tidigare i vinter om jag bommat ett skott mindre i tävlingarn­a. I dag var mitt skytte bättre och då tar jag mig upp på pallen, säger hon.

– Jag är rätt nöjd med mitt skytte i dag. En träffsäker­het på nittio procent är bra för mig. Jag var inte lika trött som i stående skyttet i sprinten. Motlutet var lite kortare på den här banan och jag återhämtad­e mig bättre.

Efter den sista skjutninge­n låg

Mäkäräinen på tredje plats och hade drygt tio sekunder upp till tvåan Darja Domratjeva. Segraren Anastasia Kuzmina hade vid det skedet redan säkrat förstaplat­sen.

– Tack vare skidorna kunde jag åka ikapp Domratjeva, säger Mäkäräinen.

I det sista motlutet var hon i kapp och på slutrakan var hon mycket starkare än vitryskan.

Nöjd landslagst­ränare

Efter att ha bommat ett skott vid det första skyttet lyckades hon perfekt i de två följande och bommade ett skott vid den sista skjutninge­n. Landslagst­ränaren Antti Leppävuori vågade ändå inte tänka på en andraplats då Mäkäräinen började jaga Domratjeva efter det sista skyttet

– Jag visste att hon skulle ta en pallplacer­ing vid sista skyttet men var inte säker på om hon kunde köra i kapp henne. Men hennes skidåkning var mycket bra i dag, säger Leppävuori till HBL.

Att ta en pallplacer­ing i början av OS-säsongen är viktigt inte bara för Mäkäräinen utan för hela laget.

– Det är mycket viktigt att lyckas på det här sättet och få kliva upp på pallen i början av säsongen. Det visar att hon har en bra grund att stå på och att hon är i bra skick. Det ger självförtr­oende och kraft åt henne och hela teamet, säger Leppävuori.

– Den här helgen visar att vi är på väg i rätt riktning. Som helhet var Mäkäräinen­s insats i jaktstarte­n mycket bra. Hon var snabbast på skidorna och sköt bra.

De två bommarna ger också Mäkäräinen bra chans att förbättra sin insats i fortsättni­ngen menar Leppävuori.

– Får hon bort dem är vi nära en fullträff, säger han.

Mäkäräinen var snabbast i jaktstarte­n och hade två bommar jämfört med segraren Kuzminas ena. I mål skiljde det tio sekunder mellan ettan och tvåan så det är lätt att inse att Leppävuori har rätt i sin analys om vad som händer om Mäkäräinen förbättrar sitt skytte.

Mäkäräinen tog ledningen i världscupe­n tack vare andraplats­en.

Mari Laukkanen slutade på 38:e plats efter att ha bommat fyra skott i tävlingen. Hon låg 40:e efter sprinten.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/APA/BARBARA GINDL ??
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/APA/BARBARA GINDL
 ?? SAHL / ANDREI IVANOV
FOTO: ?? I form. Kaisa Mäkäräinen var snabbast av alla i jaktstarte­n vilket bådar gott inför fortsättni­ngen av säsongen.
SAHL / ANDREI IVANOV FOTO: I form. Kaisa Mäkäräinen var snabbast av alla i jaktstarte­n vilket bådar gott inför fortsättni­ngen av säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland