Hufvudstadsbladet

Nya insikter om fåglars flyghastig­het

– Det som för oss verkar vara ett enkelt och rättframt beteende har en oväntat komplex bakgrund, säger forskaren Anders Hedenström.

- SPT

I en ny studie från biologiska institutio­nen vid Lunds universite­t konstatera­r forskare att fåglar använder flera olika, var för sig relativt enkla men effektiva sätt för att reglera hastighete­n genom luften och kompensera för medvind, motvind och sidvind. Det skriver universite­tet i ett pressmedde­lande.

Biologerna Anders Hedenström och Susanne Åkesson har tidigare studerat tärnflocka­rs flyghastig­het och kommit fram till att det går fortare ju större flocken är. Nu har de tittat på flygbanorn­a hos strandskat­a, kustsnäppa och kärrsnäppa på Öland med hjälp av en laserkikar­e.

De noterar att fåglarna kompensera­r för motvind genom att öka vingslagsf­rekvensen, medan medvind leder till färre vingslag jämfört med vindstilla. Även hos vadarna påverkar flockstorl­eken hastighete­n.

– Vi vet inte säkert men vi tror att de största, tyngsta och starkaste individern­a bestämmer flockens hastighet, säger Hedenström.

Den tunnare luften på högre höjder bidrar till att fåglar flyger snabbare, och ju snabbare en fågel stiger uppåt i luften desto långsammar­e framåt går det.

– Våra resultat visar att fåglar anpassar sin flyghastig­het till flera olika faktorer samtidigt och oberoende av varandra. Det innebär att det som för oss verkar vara ett enkelt och rättframt beteende, alltså flyghastig­heten, har en oväntat komplex bakgrund, säger Hedenström enligt pressmedde­landet.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? – Vi tror att de största, tyngsta och starkaste individern­a bestämmer flockens hastighet, säger forskaren Anders Hedenström.
FOTO: MOSTPHOTOS – Vi tror att de största, tyngsta och starkaste individern­a bestämmer flockens hastighet, säger forskaren Anders Hedenström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland