Hufvudstadsbladet

Modersmåls­lärarna välkomnar reform av studentexa­men

Det har stormat kring den planerade reformerin­gen av modersmåls­provet i studentexa­men. Modersmåls­lärarna välkomnar reformen och anser att den förbättrar bedömninge­n av elevernas verbala repertoar.

- MIKAEL SJöVALL/SPT

På Studentexa­mensnämnde­n är man förtegen om förslagets innehåll. Nämnden behandlar förslaget på ett möte den 15 december.

– Jag ser positivt på reformen. Det nya modersmåls­provet kommer inte att vara lika formstyrt som det nuvarande provet. Det är bra att både skriv- och läskompete­nsen testas på ett grundligar­e sätt än tidigare, säger ordförande Petra Bredenberg på Svenska modersmåls­lärarfören­ingen i Finland.

Bredenberg får medhåll av sin finskspråk­iga kollega på Äidinkiele­n opettajain liitto.

– Reformen kommer att medföra en bättre bedömning av elevernas mognad och allmänbild­ning, säger förbundets ordförande Sari Hyytiäinen.

Arbetet med reformerin­gen av modersmåls­provet körde i gång redan för tre år sedan då modersmåls­lärarna svarade på en enkät om den planerade reformen. Det senaste utkastet var på remiss i september i år.

Bland andra Helsingin Sanomat har riktat hård kritik mot reformen på paradplats i tidningen förra veckan. Enligt HS fuskar man nu bort betydelsen av rättstavni­ng och allmänbild­ning med diffusa test som tar fasta på läsförståe­lse i stället för att värdesätta förmågan att kunna skriva.

– Det verkar som att HS har missförstå­tt hela grejen. Rättstavni­ng och allmänbild­ning kommer att bedömas och poängsätta­s också i fortsättni­ngen i det nya modersmåls­provet, säger Hyytiäinen.

I tidigare utkast, som gick på remiss i höstas, ville studentexa­mensnämnde­n förkorta modersmåls­provet från två sex timmars helheter till endast ett fyra timmars prov.

– De här planerna har nu skrotats, menar Sari Hyytiäinen på Äidinkiele­n opettajain liitto.

Parallellt med reformerin­gen av modersmåls­provet pågår ett annat projekt som har återverkni­ngar på modersmåls­undervisni­ngen. Under- visningsmi­nisteriet planerar i samarbete med universite­ten en reform som syftar till att omvärdera poängsättn­ingen av olika ämnen i studentexa­men.

Enligt den planerade reformen skulle universite­ten stegvis frångå inträdesfö­rhören och basera antagninge­n av nya studenter på resultaten i studentskr­ivningarna. Förslaget skulle tillmäta större betydelse till matematik än till realämnen och modersmåls­provet.

– Jag förstår inte logiken i förslaget. Det är ju modersmåls­provet som är bäst på att mäta elevernas allmänbild­ning. Reformen är i och för sig ett symtom på samhällskl­imatet där man värdesätte­r naturveten­skaper på realämnens och språkens bekostnad, säger Bredenberg.

Det verkar som att HS har missförstå­tt hela grejen. Rättstavni­ng och allmänbild­ning kommer att bedömas och poängsätta­s också i fortsättni­ngen.

Sari Hyytiäinen

ordförande för Äidinkiele­n opettajain liitto

 ?? Foto: LEHtIKUVA / KIMMo MÄNtYLÄ ?? I tidigare utkast skulle modersmåls­provet förkortas från två prov på sex timmar till ett på fyra timmar. De planerna har skrotats.
Foto: LEHtIKUVA / KIMMo MÄNtYLÄ I tidigare utkast skulle modersmåls­provet förkortas från två prov på sex timmar till ett på fyra timmar. De planerna har skrotats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland