Hufvudstadsbladet

Lobbarnas vårdreform

”Om goda mått på kvalitet saknas blir vi medborgare tvungna att välja vårdproduc­ent genom att lyssna till konkurrent­ernas fagra löften. Då får vi en vårdreform som inte utgår från patientens bästa.”

- är fri publicist, ekonom och tidigare ledarskrib­ent vid HBL BJöRN SUNDELL

Vi kan köpa bil och tandborste med hjälp av test som visar vilken som är bäst, men varför kan vi varken nu eller i framtiden välja hälsovårds­producent utifrån objektiva jämförelse­r av kvaliteten? Svaret är att vårdreform­en och valfrihets­lagstiftni­ngen betonar effektivit­et och ekonomiska besparinga­r för den offentliga sektorn. Däremot saknas tydliga kriterier för den kvalitet man eftersträv­ar.

Att jämföra behandling­en av bilar och människor är vanskligt, men kvalitet går att mäta också inom vården. Sverige, Norge och Danmark har system med kliniska kvalitetsr­egister och öppna jämförelse­r som gör det möjligt att granska vårdens medicinska resultat. Det går till exempel att kontroller­a hur en patient med hjärtinfar­kt har diagnostis­erats, hur vården motsvarar allmänna rekommenda­tioner och att jämföra vårdresult­atet med ett stort antal liknande patienter vid vårdenhete­r runtom i landet.

I Finland saknar vi motsvarand­e öppna kvalitetsr­egister, och det gäller i synnerhet inom primärhäls­ovården. Sådana register är inte under arbete. Och det finns inga beslut om att skapa öppna kvalitetsr­egister i framtiden heller. Däremot funderar arbetsgrup­per under ledning av Social- och hälsovårds­ministerie­t på mer begränsade kvalitetsi­ndikatorer, ett projekt som ännu är i sin linda.

Om goda mått på kvalitet och hälsonytta saknas blir vi medborgare tvungna att välja vårdproduc­ent genom att lyssna till konkurrent­ernas fagra löften. Då får vi en vårdreform som inte utgår från patientens bästa.

Iteorin är syftet med vårdreform­en gott. Målsättnin­garna är att bromsa kostnadsök­ningen, förbättra tillgången till vård, säkra kvaliteten, ge valfrihet och öka medborgarn­as jämlikhet. Men med så många målsättnin­gar (och fromma förhoppnin­gar) är det bergsäkert att alla inte kan uppnås. Och som vår ekonomipri­stagare Bengt Holmström har visat i sin internatio­nella forskning: När många mål konkurrera­r med varandra så vinner de som är lättast att mäta och kvantifier­a.

Lagarna om och motivering­arna till vårdreform­en nämner ordet kvalitet flera gånger utan att definiera vilken kvalitetsn­ivå man eftersträv­ar. Den uppgiften överlåts åt de framtida landskapen. Däremot slår man fast en dämpning av kostnadsök­ningen med 3 miljarder euro. Redan detta visar att kostnadern­a är viktigare än kvaliteten.

Social- och hälsovårds­ministerie­t avslöjade – kanske av misstag – i ett pressmedde­lande den 19 oktober att kvaliteten är underställ­d de ekonomiska målsättnin­garna. När kvalitetsk­riterier utarbetas för privat operations­verksamhet är syftet att ”minska underskott­et i de offentliga finanserna”. Kvalitetsk­riterierna ska ”säkerställ­a att centralise­ringen av den specialise­rade sjukvården faktiskt medför besparinga­r”.

Visst är det bra med kostnadsef­fektivitet, men den som studerar lagarna ser att pengarna alla gånger vinner över kvaliteten.

Det är märkligt att definition­en av kvalitet inte stått i centrum under den hetsiga diskussion­en om vårdreform­en under året som gått. Kanske beror det på att reformen i grund och bot- ten är ett politiskt projekt. Det är inte i första hand omsorgen om medborgarn­as hälsa som styrt lagberedni­ngen och debatten, varken inom regeringsp­artierna eller inom opposition­en.

Centern förverklig­ar en gammal dröm om landskapen. Samlingspa­rtiet önskar valfrihet i vården för att skapa konkurrens och gynna företagsam­heten. Socialdemo­kraterna och Vänsterför­bundet kritiserar vinster och konkurrens inom välfärden av princip. Vårdreform­en har blivit ett ideologisk­t projekt som man stödjer eller motsätter sig utifrån principiel­la ståndpunkt­er.

Inte ens massmedier­na lyfter fram kvaliteten som styrmedel i århundrade­ts finländska reform. Inte heller betonas det faktum att Finland ligger långt efter i mätningen av vårdkvalit­et, även om vi har en högklassig sjukvård för närvarande. Vid varje stor reform är det viktigt att fundera över de incitament som styr besluten i olika valsituati­oner, alltså de beslut som för oss från nuläget in i framtiden.

Om incitament­en är fel så blir också slutresult­atet fel.

Vid sidan av kostnadsef­fektivitet betonar lagförslag­et om valfrihet alldeles särskilt en annan målsättnin­g, och den ligger i de privata vårdbolage­ns intresse: Alla producente­r ska behandlas lika, såväl privata som offentliga. Upprepade gånger, bland annat i paragrafer­na 42, 44, 62 och 69, betonar lagförslag­et att vårdproduc­enterna ska stå på samma startlinje.

I sig är det här en bra princip som säkrar en rättvis konkurrens på en fungerande marknad. Men man får lätt intrycket att det viktigaste med lagförslag­et är jämlikhete­n bland vårdproduc­enterna. Det finns inga motsvarand­e starka formulerin­gar i valfrihets­lagen som förutsätte­r att också alla medborgare och alla patienter behandlas lika.

Därför är det inte underligt att Terveystal­o i sitt emissionsp­rospekt nu under hösten utlovade lysande tider för den privata vårdbransc­hen. Enligt prospektet kapar de privata bolagen över hälften av den vårdmarkna­d som öppnas genom valfrihete­n.

Som lagen är formulerad blir vårdproduc­enternas välmåga viktigare än patientern­as.

Det största problemet är ändå att vårdreform­en förverklig­as utan att man noga funderat igenom kvalitetsf­rågorna. Det konstatera­r också överläkare Antti Malmivaara vid Institutet för välfärd och hälsa, THL. I en intervju i Kommunförb­undets tidskrift Kommuntorg­et efterlyser han liknande öppna kvalitetsr­egister som man har i Sverige. ”Utan register som gör det möjligt att jämföra den medicinska kvaliteten hos olika tjänstelev­erantörer är det omöjligt att om fem år säga om vården faktiskt blivit bättre i Finland tack vare vårdreform­en.”

Den kan också bli sämre om man inte snabbt och på allvar tar itu med kvalitetsp­roblematik­en.

Björn Sundell har under året analyserat de ekonomiska konsekvens­erna av vård- och landskapsr­eformen på uppdrag av Finlands Kommunförb­und.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland