Hufvudstadsbladet

Fredens öar hade förtjänat en platsi HBL

-

ÅLAND Även för en ålänning med historia som ett kärt ämne har Staffan Bruuns HBLserie ”Så formades Finland” genomgåend­e varit givande läsning. Bruun har igen visat att han är en mästare i att återskapa historiens vingslag.

Jag förstår att urvalet av de totalt 50 framlyfta fenomenen, händelsern­a och personerna varit en tuff utmaning. Eftersom serien baserar sig på sådant som uttrycklig­en format Finland trodde jag rätt länge att Ålandsfråg­an och därmed Ålands unika status skulle bli ett av inslagen.

Många läsare tycker säkert att jag därmed var onödigt naiv och inte förmår inse örikets ringa betydelse för dagens Finland. Ändå tycker jag faktiskt att dramatiken kopplad till Åland hade varit en mer värdefull beståndsde­l i serien än till exempel tangon och vissa enskilda personer. Den på sina håll upplevda tron på att Åland kan trygga svenskans ställning i Finland hade också motiverat en berättelse om öriket.

Den unga republiken Finland gjorde allt under 1917– 1921 för att omintetgör­a ålänningar­nas önskan om återföreni­ng med Sverige. Resultatet i Genève i juni 1921 formade sannerlige­n Finland även om landets suveränite­t över Ålandsöarn­a är begränsat, både politiskt och militärt. Faktum är ju att Finland är det enda landet i världen som inom sina gränser har ett område som med stöd av folkrätten både besitter politisk autonomi och där territorie­t samtidigt är fredat från militär aktivitet.

Särskilt i och med att serien även utkommer i bokform är det synd att tillfället att berätta historien om ”Fredens öar” inte togs till vara. Ett ypperligt tillfälle till allmänbild­ning dyker dock upp om några år då Ålands autonomi firar 100 år! HARRY JANSSON ledamot (Centern), Ålands lagting

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland