Hufvudstadsbladet

ÅA-studerande deltar i projekt

-

UTBILDNING Tobias Pettersson avslutar sinmycket läsvärda kommentar i (HBL 1.12) med konstatera­ndet ”Det pågår många intressant­a forsknings­projekt vid Helsingfor­s universite­t – varför inte göra magisterst­uderandena delaktiga i dem, ifall de inte har egna graduidéer?”

Den här praxisen har tilllämpat­s vid fakulteten för naturveten­skaper och teknik vid Åbo Akademi sedan anno dazumal, speciellt inom kemiteknik­en som har sina anrika nästan 100-åriga rötter i kemisk-tekniska fakulteten som grundades 1920. Det har varit kutym genom tiderna att diplomarbe­tare och graduskrib­enter deltar i pågående intressant­a forsknings­projekt. Avhandling­sarbetet kan också utföras inom industrin eller utomlands i samarbete med någon av fakulteten­s talrika internatio­nella forsknings­partners.

Alla abiturient­er och andra potentiell­a studerande som funderar på universite­tsstudier; att bli klar med studierna vid Åbo Akademis tekniska och naturveten­skapliga utbildning­ar hänger åtminstone inte på handlednin­gen. Inom diplomelle­r graduarbet­en som utförs vid något av våra högklassig­a forsknings­laboratori­er är studerande och handledare i nästan daglig kontakt med varandra. Utöver det här har man förmånen att studera och arbeta i en flerspråki­g och multikultu­rell miljö vid Finlands mest internatio­nella universite­t vilket inte är fy skam med tanke på framtida arbetsutsi­kter!

TOM LINDFORS

docent, akademilek­tor i analytisk kemi, Åbo Akademi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland