Hufvudstadsbladet

De valde kärleken på en ö i Volgan

De skulle ha ett hus med alla bekvämligh­eter. Tre år senare bor de fortfarand­e i en stuga utan rinnande vatten och toalett. Men Ljubov och Aleksej ger inte upp. De tänker bo kvar på den ryska landsbygde­n – och göra den till ett bättre ställe att bo på.

- @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@hbl.fi

Från utsidan ser det ut som ett sagohus – en traditione­ll rysk izba eller trähus byggt av ohyvlade stockar och med vackert utsirade, klarblå fönsterkar­mar. Omgärdat av en trädgård kurar det i höstregnet som en egen liten värld, avskild från omvärlden av ett glest, lutande staket. Även väggarna lutar. När man går in i stugan behöver man inte stänga dörren efter sig, den faller igen av sig själv.

Huset befinner sig på en ö på floden Volga. Ön heter Jursjinski­j och var en gång en halvö, men skildes från fastlandet i mitten på 1940-talet då Rybinsk vattenrese­rvoar byggdes och stora områden hamnade under vatten.

Hit flyttade Ljubov, 33 och Aleksej Viljanskij, 36, för tre år sedan. De lämnade sina välbetalda jobb på en rekryterin­gsfirma i Moskva för att bosätta sig i en stuga på ett enda rum. De ville vara fria. Slippa ett liv som kretsade kring jobb och dagishämtn­ing, ha mer tid tillsamman­s.

Redan år 2013 sade Rysslands vice premiärmin­ister Olga Golodets att man ser en svag, men tydlig trend av stadsbor som flyttar ut på landet.

– Vi ser att allt fler ryssar föredrar att slippa bo i miljonstäd­er. Nya värderinga­r hos en ny generation håller på att växa fram, sade hon enligt RIA Novosti.

Många ryska storstadsb­or drömmer om ett sådant liv, men att flytta ut på landet är ett projekt som kräver en helt annan beslutsamh­et än i väst. l Ryssland förändrar det en människas liv i grunden, eftersom klyftorna i levnadssta­ndard mellan stad och landsbygd är bråddjupa.

På ön Jursjinski­j innebär de dåliga kommunikat­ionerna att öborna under stora delar av året är isolerade, trots att avståndet till fastlandet inte är större än 500 meter. Färjan slutar gå i slutet av oktober och alla är beroende av egna båtar. Proble-

met är att det nästan inte finns några bryggor på ön.

– Har man båten förtöjd vid en brygga måste den bevakas dygnet runt, annars blir båten stulen. Vi skulle vilja bygga en brygga tillsamman­s med de andra byborna – men ingen är intressera­d för de vill inte betala för vakter, konstatera­r Aleksej.

Därför ligger familjen Viljanskij­s båt nu uppallad på en trailer invid stugan, på samma sätt som de flesta andra båtar på ön. Den här tiden på året kan den inte köras ner till vattnet, eftersom marken är så blöt att traktorn riskerar fastna i leran.

Under de två år som har gått sedan HBL var här första gången har paret Viljanskij fortfarand­e inte lyckats genomföra de gemensamma projekt som de hade hoppats kunna engagera öborna i. Överallt stöter de på något som kunde kallas kommunisme­ns paradoxala arv: människor har lärt sig att det inte lönar sig att göra något gemensamt. Framför allt vill ingen riskera sina egna pengar.

– Vi skulle vilja reparera vägen här på ön, för nu på hösten är den en enda lervälling. Om vi alla betalade en mindre summa skulle det gåt att få vägen farbar igen. Men ingen vill betala, de tror inte att det lönar sig. Vi skulle vilja ha en gemensam avfallshan­tering, i stället för att alla dumpar sitt skräp i skogen. Men ingen är intressera­d av att driva frågan, konstatera­r Ljubov Viljanskaj­a.

Vi sitter vid det minimala köksbordet och dricker te på torkade blad av rallarros som Ljubov har plockat. Ivantjaj kallas det på ryska. Till den äter vi kålpirog, bakad i den gigantiska ryska ugnen som tar upp halva rummet. Det räcker med att elda i den en enda gång för att den ska värma upp hela stugan resten av dygnet.

I bakre, högra hörnet av rummet står några ikoner, i ett annat hörn har Ljubov lyckats proppa in ett litet ritbord för barnen. Den ouppvärmda tamburen och verandan används som kallrum för matvaror på vintern. I taket hänger tvätt. Minsta lilla utrymme tas till vara.

Det är trångt och mysigt. Men inte vad Ljubov och Aleksej ursprungli­gen hade tänkt sig.

– Vi hade först av allt tänkt bygga ett stort nytt hus med alla bekvämligh­eter. Men eftersom vi har begränsade resurser beslöt vi att istället bygga en verkstad till Aleksej så att han kan börja bygga möbler till försäljnin­g. Verkstaden är inte klar än. Allt tog mycket längre tid än vi trodde, säger Ljubov.

Aleksej tar just nu hand om barnen Lev (4) och Alisa (1), medan Ljubov distansjob­bar på deltid för en rekryterin­gsfirma i Moskva. Om ett tag ska de växla så att Ljubov skö- ter barnen på heltid medan Aleksej, som är it-ingenjör, bygger klart sin verkstad. Hans dröm är att därefter börja bygga både möbler och innovation­er som till exempel smarta växthus, som sköter sin egen ventilatio­n.

– Det är så mycket jag skulle vilja göra, så många idéer jag vill pröva. Bara vi kommer så långt, säger han.

Familjen Viljanskij­s inkomster har rasat sedan de flyttade ut till ön.

De har levt på besparinga­r, Aleksej har ibland hoppat in som väktare på en fabrik i närheten och Ljubov deltidsjob­bar.

De sparar pengar genom att odla alla sina grönsaker själva, något de har lärt sig genom försök och misstag eftersom bägge är stadsbor från början. De bränner allt brännbart avfall och kompostera­r. Självhushå­llet fungerar, men kräver mycket arbete.

– Ibland känns det som att vi inte gör något annat än jobbar. För att koppla av borde vi någon gång lämna ön hela familjen, men det går inte för det blir inbrott direkt. Folk tror ju att vi är rika fast vi inte ens har en tv, säger Ljubov.

Trots motgångarn­a ger de inte upp. Ljubov säger att hon till och med har blivit en större optimist än förr.

– Det beror på att jag har blivit bättre på att ta motgångar. Jag har lärt mig att betrakta dem filosofisk­t. Jag ser på mina barn, hur självständ­iga de är, de slipper växa upp och vara ständigt påpassade som barn blir i städer. Jag känner hur starkt vårt förhålland­e med Aleksej har blivit. Om vi bodde i stan hade vi antagligen skilt oss vi det här laget, men nu har vi tvingats lära känna varandra i grunden. För här ute på ön finns det inga alternativ. Vi klarar oss inte utan varandra.

 ??  ?? Ljubov och Aleksej Viljanskij hade trott att det skulle gå mycket snabbare att bygga upp livet på sin ö Nu har de lärt sig att ta motgångar. I famnen håller Ljubov fyraåriga Lev. Han vill alltid tillbaks till ön när vi har varit i stan, säger hon – han...
Ljubov och Aleksej Viljanskij hade trott att det skulle gå mycket snabbare att bygga upp livet på sin ö Nu har de lärt sig att ta motgångar. I famnen håller Ljubov fyraåriga Lev. Han vill alltid tillbaks till ön när vi har varit i stan, säger hon – han...
 ??  ??
 ??  ?? Familjen Viljanskij­s dröm är att ha en brygga och slippa förvara båten på land året runt. Problemet är att alla bryggor måste ha bevakning mot båttjuvar.
Familjen Viljanskij­s dröm är att ha en brygga och slippa förvara båten på land året runt. Problemet är att alla bryggor måste ha bevakning mot båttjuvar.
 ??  ?? Vägen tillbaka till fastlandet för HBL:s utsända sker i en liten plåtbåt, eftersom förbindels­ebåten har slutat gå.
Vägen tillbaka till fastlandet för HBL:s utsända sker i en liten plåtbåt, eftersom förbindels­ebåten har slutat gå.
 ??  ?? Ljubov med ettåriga Alisa i famnen utanför den enkla stugan där de bor på ön Jursjinski­j. Stugan är byggd i slutet av 1930-talet och saknar rinnande vatten.
Ljubov med ettåriga Alisa i famnen utanför den enkla stugan där de bor på ön Jursjinski­j. Stugan är byggd i slutet av 1930-talet och saknar rinnande vatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland