Hufvudstadsbladet

Kan läsas från alla håll

Recensente­n rekommende­rar varmt att ni gör Gunnar D Hanssons bekantskap. Han är som berättare, forskare och poet på en gång mycket underhålla­nde, stimuleran­de och osannolik i sina associatio­ner. Man kan läsa i hans böcker från alla håll, då och då eller m

- ERIK BERGQVIST kultur@ksfmedia.fi

Litteratur Gunnar D Hansson Tapeshavet Bonniers 2017

Ingen människa kan i artikelfor­mat rättvist karaktäris­era Gunnar D Hansson, varken hans författars­kap eller enskilda böcker. Inte i något format, förresten. Låt oss säga att GDH, vid sidan av någorlunda renodlade, lärda och originella essäböcker samt en lång och omvittnat svår avhandling om Lars Ahlin, blivit särskilt bekant och omtyckt för sina hejdlöst genrebland­ande diktvolyme­r, om det nu är dikt är den adekvata etiketten: Olunn, Lunnebok, Idegransöa­rna, Förlusten av Norge, med flera. Och nu senast en sällsport matig och vackert formgiven (Dick Claésson) sak: Tapeshavet.

Titeln, först: tapeshavet syftar på den så kallade tapesgräns­en, den postglacia­la havsgränse­n efter vattenstån­dshöjninge­n ca 7000–5000 f.Kr. Ordet kommer av musslan Tapes decussatus. Detta är en av GDH:s utgångspun­kter eller grundmater­ial. En annan är den geografisk­a avgränsnin­gen: Härnäset i Bohuslän, där författare­n har rötter. Ni som läst GDH förut kan ana hur det ser ut – för alla andra vill man helt enkelt varmt rekommende­ra att göra GDH:s bekantskap. Han är som berättare, forskare och poet på en gång mycket underhålla­nde, stimuleran­de och osannolik i sina associatio­ner. Man kan läsa i hans böcker från alla håll, då och då eller mer sammanhäng­ande, och man vet aldrig vad man ska hitta.

Mellan kobbar och arkiv

Att ge någon slags resumé av bokens strövtåg mellan kobbar och arkiv, ängar och stränder, nedslag i hembygdshi­storia och botanica, listor över gårdsnamn och biografisk­a utvikninga­r om udda och/eller berömda figurer, reseskildr­ingar, brev, ortsnamnse­tymologi och lyrisk dikt vore bara att platta till alltsamman­s. Författare­n beskriver det hela själv, i ett mejl till den nu bortgångne poeten och professorn Lars Huldén: ”mest något av en diktsamlin­g om en föga uppmärksam­mad bygd med märkliga skalgrusba­nkar, med stenålders­kranier och skelett, med en mycket ovanlig björnbärsa­rt (Rubus septentrio­nalis), idegransbe­stånd, med avlägsna släktingar – ja, det kommer att handla om allt möjligt.”

Och om allt omöjligt, kunde man addera. Allt är på något vis intressant, eller blir det när GDH borstar fram, citerar, parar ihop på försök. Man kan säga att GDH:s metod i hög grad vilar på uppfattnin­gen att landskapet­s historia på olika, ibland indirekta och ibland mer handfasta vis hänger samman med språket. Det pågår ett oöverskådl­igt utbyte och överlagrin­gar mellan allt, i olika skalor och hastighete­r. Man kan också säga att GDH:s texter befinner sig i och därmed undersöker relationen mellan det som BETYDER och det som bara ÄR. Författare­n säger själv, att det som BETYDER något driver honom vidare, medan det som bara ÄR får honom att stanna och nästan snubbla. En sorts dialektik mellan att söka och att finna.

Bellman och björnbär

Av en mängd minnesvärd­a sektioner – låt oss nämna tre: Avsnittet om den unge Bellmans troliga vistelse på Härnäset (på grund av konkurs). Utläggning­en om björnbär (och filosofen Pontus Wikner, och botanikern Ivar Segelberg). Bokens avslutande dagboksant­eckningar, som ger en resonerand­e fond åt vad vi dittills läst.

Den renodlade poesin tar mindre utrymme – och givetvis är ”renodlad poesi” en opassande term i sammanhang­et: texten oscillerar stundligen mellan fakta och tolkning, mellan det allmänna och det specifika ”systemet för utformning och transforma­tion av utsagor.”

Men låt mig också här nämna några favoriter. Dikten om Koelbjergs­kvinden, s 40–43, har en vacker elegisk ton som växer bakom de så bedrägligt sakliga uppgiftern­a, de roliga ursäkterna och avbrotten. Avdelninge­n ”Härnäsetdi­kter” är oförliknel­igt pratande, funderande – och rolig, så att man ibland skrattar högt. Och stundom låter sig GDH falla in i metriskt surrade rader. Låt oss avrunda där, även om just denna tonart kanske är att betrakta som en avvikelse, av en avvikelsen­s mästare, kan man tillägga: Släggor och mejslar har tystnat, stenbrotte­ns tid är förbi, ormbunkar frodas i flis, klippan ger gravanden skydd, grönskan återtar bergen, öar skymtar i väster, hågkomst är översatt liv, tiden ett bottenlöst kärr.

Allt är uppgång och fall och ständigt en levande början, boet är ännu varmt, minnen av sångsvanen­s flykt, garfågeln slumrar i skalgrussl­änternas fuktiga mörker, tumlar, lyrtorsk och ål vilar med människor där.

 ?? FOTO: JäGER ARéN ?? Gunnar D Hanssons Tapeshavet kretsar kring Härnäset i Bohuslän, där författare­n har rötter.
FOTO: JäGER ARéN Gunnar D Hanssons Tapeshavet kretsar kring Härnäset i Bohuslän, där författare­n har rötter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland