Hufvudstadsbladet

Odell och Persbrandt granskar sig själva

Den galna konstnären och den galna skådespela­ren. Det är huvudrolle­rna i Anna Odells nya filmprojek­t med Mikael Persbrandt – som landat mitt i metoo-rörelsen. – Det är just det som rörelsen handlar om som jag har fokuserat på, säger Odell.

- JENS BORNEMANN/TT

Tanken med Anna Odell untitled är bland annat att hon själv och Mikael Persbrandt ska utforska de mediala, offentliga bilderna av sig själva. Det sker i filmens värld med hjälp av ett antal alter egon, där andra skådespela­re gestaltar olika sidor hos de båda huvudrolls­innehavarn­a.

– Jag har ju varit känd som den galna gränslösa konstnären, som man inte vet vad hon kan hitta på. I den här filmen leker jag med det, berättar Anna Odell.

– Mikael är ju känd som den gränslösa, karismatis­ka, vilda, tidigare supande och knarkande, men också otroligt begåvade skådespela­ren. Det är en av ingångarna.

”Stressat mig”

Filmprojek­tet har under hösten fått ytterligar­e aktualitet i och med att inspelning­arna har sammanfall­it med både metoorörel­sen och Mikael Persbrandt­s öppenhjärt­iga memoarer som kom ut nyligen.

Odell, som inte hunnit läsa boken än, säger att höstens händelser inte påverkat vare sig manuset eller filmen. Däremot har en del frågor väckts om att det är just Mikael Persbrandt som hon jobbar med.

– Det enda som kan ha stressat mig är när jag märker att människor runt omkring blir rädda. ”Kan man fortsätta att jobba med Mikael”? Det är det jag tycker är läskigt, för tidigare har alla velat jobba med Mikael. Det har väl stressat mig lite grann, samtidigt som jag haft en tro på ett samhällsfö­rnuft i slutänden.

I studion i Trollhätta­n är det bara två inspelning­sdagar kvar när en lätt kaotisk pressträff har klämts in. Det går snabbt när journalist­erna slussas från den inledande presentati­onen och in i Anna Odells rum i filmen, där hennes alter egon redan väntar. Mikael Persbrandt tar kort därefter emot i ”sitt” rum, framför en öppen garderobsv­ägg med prydligt upphängda kläder.

”Bot och bättring”

Att filminspel­ningarna sammanfall­er både med metoo och med hans memoarer har gett bra tillfällen till reflektion, konstatera­r han.

– Filmen är i samma landskap och min bok är emellanåt också i samma landskap, säger Persbrandt.

– Det är en veritabel orkan som har slagit in med full kraft, jag ställer mig helt och fullt bakom den saken, att riva ner gamla patriarkal­a strukturer.

Samtidigt har han själv i högsta grad varit en del av just de strukturer­na, medger Persbrandt. I pressmater­ialet för filmen beskrivs också hur han i offentligh­etens ögon har kommit att represente­ra ”alfahannen” – det vill säga en man som tar för sig och lever ut sina begär, ibland på omgivninge­ns bekostnad.

– Jag har själv fostrats in i strukturer när jag kom till Dramaten under tidigt 1980tal, det var ju rena 1700talsmö­nster jag växte upp och skolades in i, säger han.

– Jag har naturligtv­is varit en del av den och jag beskriver en del av det i min bok, nu gör vi en film om det. Jag tycker att jag får en otrolig resa, i något slags självrefle­ktion och eftertanke, bot och bättring.

 ?? FOTO: BJöRN LARSSON ROSVALL ?? Mikael Persbrandt och Anna Odell medverkar båda i Odells kommande film ”Anna Odell untitled”.
FOTO: BJöRN LARSSON ROSVALL Mikael Persbrandt och Anna Odell medverkar båda i Odells kommande film ”Anna Odell untitled”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland