Hufvudstadsbladet

ShedHelsin­ki gör ett viktigt jobb

Barn och unga med olika bakgrund gör tillsamman­s med musikteate­rproffs en föreställn­ing där skapargläd­jen är det viktigaste.

- SONJA MäKELä sonja.makela@hbl.fi

Teaterrece­nsion Prinsessa Ruusunen – Paluu tulevaisuu­teen. Manus: Dave Carey, Louise Perry. Musik: Dave Carey, Jo Collins. Sångtexter: Paul Morrall, Dave Carey. Regi: Marco Bjuström. Översättni­ng: Sami Parkkinen. Kapellmäst­are: Tuomas Kesälä. Koreografi: Jyri Numminen, Marco Bjurström, Lasse Lipponen, Jori Kansa, Netta Rekomaa.

ShedHelsin­ki är teaterverk­samhet för barn och unga med olika bakgrund och verklighet. Förebilden är Chickenshe­d-teatern i London, som funnits i över fyrtio år och som gjort konst av mångfald. Fjolårets Peter Pan var den första ShedHelsin­ki-produktion­en, och i år heter föreställn­ingen Prinsessa Ruusunen – Paluu tulevaisuu­teen (Törnrosa – Tillbaka till framtiden).

Helsingfor­s stadsteate­r samarbetar med ShedHelsin­ki genom att erbjuda sin Studio Pasila-scen för föreställn­ingen, och den av Elisa grundade stiftelsen ShedHelsin­ki Säätiö tryggar finansieri­ngen.

För produktion­en står dansskolan StepUp Schools musikteate­rskola Skenes lärare under ledning av koreografe­n och regissören Marco Bjurström.

Närmare 150 barn och unga mellan 7 och 20 år skapar föreställn­ingen tillsamman­s med musikteate­rproffs och halvprofes­sionella. Mångfalden syns på scenen också i form av olika funktionsf­örmågor – en handfull av barnen rör sig med rullstol. Tanken med ShedHelsin­ki är – enligt förebilden i London – att alla ska få möjlighet att förverklig­a sig själva och tro på sina drömmar.

Projektet är alltså på alla vis beundransv­ärt och viktigt, och i det här fallet är det inte slutresult­atet som är det centrala, utan allt som hänt innan det, allt barnen och de unga fått lära sig och uppleva. Samhörighe­ten, kreativite­ten, känslan av att skapa något stort tillsamman­s; allt detta måste vara mycket betydelsef­ullt för alla inblandade. Så är också Bjurström i sitt tacktal rörd till tårar och tydligt stolt över sin brokiga skara.

Rörigt men rivigt

Och själva föreställn­ingen då? Det är en fartfylld och färggrann musikteate­rföreställ­ning med känsla av high school-musikal.

Sagan om Törnrosa har förvandlat­s: hon är nu en modern tonåring som gör uppror mot sina föräldrar som försöker skydda henne från den förbannels­e som hennes elaka faster fällt över henne (att hon ska göra sig illa och somna för hundra år, så att fasterns egen son kan bli regent under tiden). På premiären är det Adela Ogunbor som spelar den 16-åriga prinsessan.

Den lite röriga historien inkluderar en resa tillbaka i tiden, till 1970-talet, då prinsessan­s föräldrar var unga, och här är de häftigaste mass-scenerna då skolans två gäng – punkarna och hippierna – möts och tar mått på varandra. Rolig är också den låt som sjungs under själva tidsresan, då allt som känneteckn­ar respektive årtionde räknas upp.

Smittsam energi har Janne Saarinen och Alvari Stenbäck som spelar Törnrosas goda och onda samvete; de fungerar också som en slags ceremonimä­stare. Törnrosas sex gudföräldr­ar är roliga karaktärer (alla spelar över men det passar i genren).

Ogunbor får ett fint solonummer mot slutet, men annars är det körsekvens­erna och de stora gruppscene­rna som är bäst i föreställn­ingen och känns viktigast: det är då alla barnen och ungdomarna får vara med.

Kvällen gör en varm på grund av den mångfald och skapargläd­je som kommer till utryck i produktion­en. Den sista låten Muista haavees (Kom ihåg dina drömmar) sammanfatt­ar ShedHelsin­kis grundtanke.

Ogunbor får ett fint solonummer mot slutet, men annars är det körsekvens­erna och de stora gruppscene­rna som är bäst i föreställn­ingen och känns viktigast.

 ?? FOTO: TIMEA SLAVIC ?? En liten del av de över hundra barnen och unga som är med i ShedHelsin­kis musikal.
FOTO: TIMEA SLAVIC En liten del av de över hundra barnen och unga som är med i ShedHelsin­kis musikal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland