Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- THOMAS ROSENBERG

Johanna Margareta Häggblom ● (född Gardberg) Född 3.10.1929 Död 30.10.2017

I slutet av oktober nåddes vi av budet om att Margareta Häggblom gått ur tiden, bruten av en långvarig sjukdom. En stark och särpräglad profil är borta.

Margareta föddes i Helsingfor­s, men bodde under ungdomstid­en huvudsakli­gen i Åbo, där hon tog studenten vid Heurlinska skolan 1949. Uppvuxen i en tämligen högborgerl­ig miljö var det finlandssv­ensk folkkultur, med betoning på hantverk, som stod hennes hjärta närmast, i kombinatio­n med en stark folkbildar­själ. Hon utexaminer­ades från Åbo hemslöjds- och handarbets­institut 1952 och arbetade åren därpå som handarbets­lärare vid Åbolands folkhögsko­la och Pargas arbetarins­titut.

I mitten av 50-talet fördes hon av äktenskape­t med den Malaxbördi­ge Birger Häggblom till Lovisa, där Birger hade fått en tjänst vid det svenska samlyceet. Bägge etablerade sig snabbt i den nya hemstaden och hörde under decennier till stöttepela­rna inom det lokala kulturlive­t.

Efter att först ha fött tre barn verkade Margareta under hela sin tid i Lovisa som handarbets- och textillära­re vid olika skolor, från Lovisa svenska samlyceum till högstadiet. Vid Lovisa medborgari­nstitut var hon först timlärare, och ordinarie lärare i textilslöj­d 1976-1992, och prorektor för institutet 1979-1992. Hon fortsatte långt efter det som uppskattad timlärare. Av stor betydelse var också det arbete hon lade ner för att upprätthål­la badersketr­aditionen i Lovisa, med dess speciella dräkt.

Mest känd är hon kanske för sitt kunnande om tillverkni­ngen av traditione­lla folkdräkte­r. Hon verkade under många år inom Brages dräktsekti­on, ett arbete som kröntes med den Finlandssv­enska dräktboken från 2008, med Margareta som en av redaktörer­na.

Ett annat stort intresse var musiken, också den med betoning på det folkliga. Om Margaretas musikalisk­a begåvning och mångsidigh­et vittnar det sätt på vilket hon 1975, på en stor vinterfest vid Socis i Lovisa, debuterade som dragspelar­e i nygrundade Lovisa spelmansla­g, även om hon aldrig förut hade trakterat instrument­et. Bra gick det och Margareta var med sitt dragspel därefter spelmansla­get trogen till sin död.

Hon var också aktiv körsångare. Först inom Arbetets vänner i Lovisa, vars kör hon var ordförande för under senare delen av 1970-talet, och därefter i Lovisaköre­n från början av 1980-talet. Hon gjorde en stor insats inom Östra Nylands sång- och musikförbu­nd (ÖNSMF), bland annat som sekreterar­e.

Man bör också nämna hennes starka nordism, som hon delade med maken Birger, som länge var ordförande för den lokala PohjolaNor­den-föreningen. Bägge makarna var under lång tid aktiva inom den nordiska vänortsver­ksamheten.

Mina senaste kontakter med Margareta hänför sig till den skrivarkur­s inom Lovisa MI som jag lett. Margareta var angelägen om att skriva ner sina minnen till barn och barnbarn. Margaretas minne var kristallkl­art och hon öste generöst ur det.

Minnet av Margareta och hennes engagemang lever kvar. Hon ringde ofta för att framföra sina synpunkter i någon aktuell fråga, eller höra sig för om min åsikt. För hon brydde sig om och följde med, på ett sätt som inte längre är så vanligt.

Vi hedrar Margaretas minne och våra tankar går till hennes närmaste: Kerstin, Jonas och Niklas med familjer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland