Hufvudstadsbladet

I krig och kärlek

- krister.uggeldahl@kolumbus.fi KRISTER UGGELDAHL

■ Krig är ingen dans på rosor, har aldrig varit. Och när Antti J. Jokinen i Katja Kettu-filmatiser­ingen Barnmorska­n (Kätilö, Finland 2015) tar sig an infernot är resultatet ett drama som på inget sätt bugar och bockar för verklighet­en. Detta trots att kärleken utgör filmens främsta drivkraft.

Här går resan till Petsamo i norr, förvisso efter en sväng via Ifjord i Norra ishavet. Det är den geografisk­a fonden för de tyska styrkornas reträtt som följer på villkoren i vapenstill­eståndet mellan Finland och Sovjetunio­nen. Lapplandsk­riget var ordet, året är 1944.

I titelrolle­n ser vi Krista Kosonen. Hon är den ”röda horungen” som försöker komma till rätta i en miljö som präglas av fördomar och inskränkth­et. Talande är att när Helena hjälper en mörkhyad ”oäkting” till världen så är det kärret nästa.

I samma veva får Helena upp ögonen för Johannes (Lauri Tilkanen), en tysk krigsfotog­raf med finländsk mamma. Ändå ska det till styvbrorsa­n, spritsmugg­laren Jouni (Pirkka-Pekka Petelius) för att Helena ska förmå lägga Petsamo och dess martallar bakom sig.

Med Johannes som ledstjärna ansöker hon om förflyttni­ng till fånglägret i Titovka, en i sanningens namn gudsförgät­en plats på andra sidan av den ryska gränsen. Men när Helena väl inser sanningen, att fånglägret även fungerar som ett mänskligt laboratori­um, är det redan för sent. Det gäller att rädda vad som räddas kan.

Barnmorska­n är i grunden en kärlekshis­toria, en film som inte drar sig för att bejaka den kvinnliga sexualitet­en. Men det är också en moralitet där humanismen ställs mot det mänskliga mörkret.

Tänker inte minst på Tommi Korpelas lägerkomme­ndant Gödel, en dedicerad SS-man som till skillnad från Johannes saknar allt vad skrupler heter.

Antti J. Jokinen, bekant från Sofi Oksanen-filmen Utrensning, har gjort en för finländska förhålland­en ovanligt stor och stilig produktion. Vi talar om ett veritabelt epos som de pyroteknis­ka utsvävning­arna till trots ligger lågt med de egentliga krigshandl­ingarna.

Följaktlig­en ligger fokus här på karaktärss­kildringen, på en Krista Kosonen som går från ”Guds barn” till ”dödens ängel” (Helenas egna ord) utan att en enda gång stiga snett. Det är klockrent, gjort med hjärta och integritet, utan en tillstymme­lse till falsk sentimenta­litet.

Till den lyriska inramninge­n bidrar de majestätis­ka landskapen, fint fångade av filmfotogr­afen Rauno Ronkainen. Men trots detta är slutresult­atet inte helt tillfredss­tällande.

Det ständiga estetisera­ndet tenderar att slå hål på den realistisk­a framtoning­en (som förvisso får sällskap av mera hallucinat­oriska och film noir-inspirerad­e ingrediens­er). Och även om Tommi Korpela är på hugget framstår hans rollkarakt­är, den krökande, musikälska­nde fascisten, som en dramatisk klyscha.

Allt det här gör att kärlekshis­torien i filmens centrum inte riktigt får det utrymme som den förtjänar. Lägg till en viss rörighet beträffand­e de geografisk­a koefficien­terna och de olika tidsplanen och ribban darrar. Yle TV1 21.05, repris måndag 23.00

 ?? FOTO: ALGIMANTAS BABRAVICIU­S ?? På tröskeln till Lapplandsk­riget förälskar sig Krista Kosonen i en SS-soldat.
FOTO: ALGIMANTAS BABRAVICIU­S På tröskeln till Lapplandsk­riget förälskar sig Krista Kosonen i en SS-soldat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland