Hufvudstadsbladet

Kajsaniemi­parken är en sorglig syn

Kajsaniemi­parkens idrottspla­ner har i över hundra år haft utövare av olika sporter. Men framtiden för sportutöva­rna är oklar när parken ska renoveras om några år.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

2011 godkände Helsingfor­s stadsplane­ringsnämnd en detaljplan för Kajsaniemi­parken i Helsingfor­s. Den förfallna parken skulle rustas upp. Men inget har hänt - trots att botaniska trädgården totalrenov­erats. Nu finns det hopp om att parken ska renoveras 2020, men vad som ska hända med idrottspla­nerna är oklart.

I många decennier fanns två fotbollspl­aner i Kajsaniemi­parken. En mindre plan fanns nedanför ingången från Kronohagen och en större invid järnvägsst­ationen. Den större grusplanen har vintertid använts som skridskoba­na och på somrarna utnyttjats för konserter och festivaler. På den mindre planen har sedan en längre tid funnits en paviljong som är ett tillfällig­t utrymme för skolor som renoveras i Kronohagen och Kajsaniemi. Tre tennisbano­r av grus finns söder om botaniska trädgården. Enligt planerna rivs tennisbano­rna till förmån för en ny ingång till trädgården.

Fotbollskl­ubben SAPA använde planerna i Kajsaniemi i många år, men när Aspnäsplan­en i Berghäll blev färdig flyttade verksamhet­en dit.

– Vi har funderat över hur Kajsaniemi­planen kunde användas för vår verksamhet, men konkreta planer finns inte. Vi har väntat på vad staden planerar att göra av parken. Det finns ett intresse av att utnyttja planen vintertid för fotboll om det finns konstgräs, säger Rik Poppius, som är styrelseme­dlem i SAPA.

Parken upplevs som otrygg på kvällar och i det sydöstra hörnet vid ingången till Mikaelsgat­an säljs narkotika av afrikanska försäljare. Poppius påpekar att en livligare idrottsver­ksamhet kunde göra parken tryggare.

Stefan Fröberg, som är avdelnings­chef för utomhusidr­ott på Helsingfor­s stads idrottsver­k, berättar att man redan för fem år sedan fick beskedet om att idrottspla­ner i idrottsver­kets regi inte ska finnas i Kajsaniemi. Det är också därför som ingen satsat på att förnya de förfallna och sunkiga omklädning­srummen.

– Vi fick beskedet om att grusplanen i framtiden bara hyrs ut för evenemang. Det var en överraskni­ng för oss. Det är klart att parken inte är speciellt attraktiv för fotbollssp­elare när konstgräs saknas, säger Fröberg.

1997 ansökte idrottsver­ket om ett undantagst­illstånd för ett konstgräs, konstisban­a, läktare och en servicebyg­gnad i parken, men miljöminis­teriet sade nej med hänvisning till att parken är Helsingfor­s äldsta offentliga park och att det aldrig funnits permanenta idrottsanl­äggningar i Kajsaniemi.

Detaljplan från 2011

2011 godkände Helsingfor­s stadsplane­ringsnämnd en ny detaljplan för parken, men efter det har inget hänt. Pengar har saknats samtidigt som botaniska trädgården renoverats. Staden har prioritera­t byggandet av nya bostadsomr­åden och renovering­ar av lekparker. De historiska parkerna har förfallit. Risto Rautava (Saml.) är vice ordförande för stadsmiljö­nämnden och boende i ett hus invid parken. Han känner inte till tidtabelle­n för renovering­en av parken eller när ärendet kommer upp i nämnden.

– Parken är i behov av ett rejält ansiktslyf­t och det gäller också Kajsaniemi­stranden. Parken måste bli tryggare och jag skulle gärna se en fortsatt idrottsver­ksamhet för just till exempel föreningar som SAPA och HIFK, säger Rautava.

Jussi Luomanen, som är chef för planering av stadsrum och landskap vid stadsmiljö­sektorn, berättar att det pågår en utredning om Kajsaniemi­parkens framtid och vad som ska finnas i parken, men till största delen är det detaljplan­en från 2011 som gäller.

– Vi har på stadsmiljö­sektorn tolkat det som att idrottsver­ket har ett svagt intresse för att satsa på idrottspla­nen i parken och att man i stället väljer en satsning på andra planer i centrum av Helsingfor­s. I detaljplan­en finns utrymme för en bollplan i parken där man kan spela och leka, säger Luomanen.

När skolpavilj­ongen stängs är ett alternativ att placera tennisbano­rna där, men det är också möjligt att det byggs en lekpark på platsen. Utredninge­n om parkens framtid blir klar i vår och ska nästa år presentera­s för nämnden.

– Jag uppskattar att en renovering av parken kostar cirka 12 miljoner euro och att renovering­en kan inledas 2020. Renovering­en är välkommen. Från Helsingfor­s universite­t som driver botaniska trädgården har man länge varit missnöjd med att inget hänt med parken, säger Luomanen.

 ?? TALLQVIST
FOTO: NIKLAS ?? Evenemangs­park. I Kajsaniemp­arken arrangeras flera evenemang – senast Helsinki Ice Challenge. Också i fortsättni­ngen ska det ordnas evenemang i parken.
TALLQVIST FOTO: NIKLAS Evenemangs­park. I Kajsaniemp­arken arrangeras flera evenemang – senast Helsinki Ice Challenge. Också i fortsättni­ngen ska det ordnas evenemang i parken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland