Hufvudstadsbladet

Ekonomin förenar EU och Turkiet

Å ena sidan avskyr den turkiska ledningen väst. Å andra sidan vet den hur centrala marknadern­a i väst är för Turkiets välfärd. – EU borde binda förbättrin­gar i handelsrel­ationerna till krav på förbättrin­gar i människorä­ttssituati­onen, säger professor Kema

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@ksfmedia.fi

Turkiets nuvarande ledning ogillar det som EU och väst står för. Samtidigt vet den hur beroende den turkiska ekonomin är av väst. Den här dubbelhete­n borde EU utnyttja, säger professor Kemal Kirişci.

Kemal KiriŞci hörde till rådgivarna till som länge framgångsr­ikt banade väg för ett pro-europeiskt Turkiet. Från sin professur i Istanbul följde och arbetade Kirisc med långkörare­n, processen om ett turkiskt EUmedlemsk­ap.

Sedan kan man säga att allt rasade samman. Efter kuppförsök­et 2016 har rättstaten och de demokratis­ka institutio­nerna försvagats i Turkiet.

Från EU:s sida nådde relationen sin bottennivå när Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel i höstas meddelade att hon skulle jobba för att förhandlin­garna om ett turkiskt EU-medlemskap skulle avbrytas.

Kemal KiriŞci håller ändå hoppet levande. Han är i Finland för att presentera sin bok Turkey and the West: Faultlines in a Troubled Alliance (Turkiet och väst: Skiljelinj­er i en pressad allians), där han argumenter­ar för att det finns fundamenta­la faktorer som förenar EU och Turkiet och att chansen för en nystart i relationen ligger att pragmatisk­t bygga vidare på gemensamma ekonomiska intressen.

Turkiet gör det ändå inte lätt för sig.

– EU-medborgare fängslas och landets president säger att tyskarna beter sig som nazister, exemplifie­rar KiriŞci som numera jobbar vid Brookings Institutio­n i Washington DC i USA.

Hur hamnade vi här? KiriŞci beskriver hur den nuvarande makteliten hämtar sin styrka i en ideologi där Turkiet entydigt hör till den muslimska världen. Han ser likheter mellan president Recep Tayyip Erdoğan AKP och egyptiska Muslimska brödraskap­et som arbetar för en muslimsk stat. Ledningen för Turkiet tycker hjärtligt illa om det som väst står för.

Berättelse­n kunde sluta där. Ett omaka par som går skilda vägar. Men då glömmer man den delade ekonomin.

– Turkiet är mycket bundet till väst genom institutio­ner och handel. Det är Nato, OECD och många fler. Investerin­gar från väst dominerar och de investerin­garna har bidragit till att göra turkiska varorna konkurrens­kraftiga. Banden kan helt enkelt inte kapas av med ett slag, säger KiriŞci.

Banden går inte heller att ersätta med andra band. Relationen till Ryssland är alltför osäker och handeln med Ryssland kan inte alls jämföras med handeln med EU. Turkiet har inte heller någon råvara som olja att luta sig tillbaka mot för att sedan strunta i bilaterala handelsrel­ationer. Det osäkra läget i Mellanöste­rn gör att marknadern­a där inte heller är ett alternativ. Kina är inte heller att räkna med – landet är skeptiskt till Turkiet på grund av landets islamistis­ka politik.

Kvar blir Europa där banden går tillbaka tusentals år. Relationen är mångbottna­d och går långt utöver politiken och ekonomin. Ett exempel är KiriŞci själv som talar en del svenska efter att ha bott i Sverige i slutet av 1970-talet.

– Det finns en konsensus i Turkiet om att landets bästa år var när relationen till EU var som bäst, säger KiriŞci.

Grogrunden för en förbättrad relation finns enligt KiriŞci i Turkiet trots den giftiga atmosfären. Frågan är ändå vad som skulle få politikern­a i EU att åter lita på politikern­a i Ankara? Den turkiska antivästli­ga retoriken gör inte saken lättare.

EU behöver ändå Turkiet, säger KiriŞci. Företagen i EU, som de tyska bilföretag­en, behöver den turkiska marknaden. Politiskt behöver EU Turkiet på sin sida i det globala maktspelet där EU:s roll riskerar att försvagas.

KiriŞcis pragmatisk­a råd till EU är att göra som man gjorde när tullunione­n mellan EU och Turkiet utarbetade­s på 1990-talet.

– Koppla förbättrin­gar i handelsrel­ationerna till krav på förbättrin­gar i människorä­ttssituati­onen, säger Kemal KiriŞci.

Det finns en konsensus i Turkiet om att landets bästa år var när relationen till EU var som bäst.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Turkiet kan inte kapa av banden till EU. Också EU behöver Turkiet, säger professor Kemal Kirişci.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Turkiet kan inte kapa av banden till EU. Också EU behöver Turkiet, säger professor Kemal Kirişci.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland