Hufvudstadsbladet

Pärmäkoski överraskad­e – kom trea

Med tanke på att Krista Pärmäkoski övervägde att inte komma till start på 10 kilometer i Davos var hennes pallplacer­ing en enorm framgång. – Jag är överraskad att ta en pallplacer­ing i dag, säger hon efter tredjeplat­sen.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Då Krista Pärmäkoski vaknade i Davos på söndagen var hon inte alls säker på att hon ens skulle ställa upp på 10 kilometer fritt i världscupe­n. Pärmäkoski var inte säker på att hon var i så bar skick att hon kunde vara med och kämpa om framskjutn­a placeringa­r i spåret.

Men 26-åringen bestämde sig ändå för att delta i tävlingen – ett beslut som visade sig vara minst sagt bra. I en tävling som dominerade­s av de norska åkarna var hon den enda som lyckades slå en kil bland dem i täten.

Pärmäkoski kunde inte rå på Ingvild Flugstad Östberg eller Ragnhild Haga men hon klarade av att knipa säsongens andra pallplacer­ing.

– Kanske det var en bra taktik att vara lite osäker på den egna formen. Jag vågade inte köra på för hårt i starten men fick till en avslappnad och stark insats, säger Pärmäkoski.

– Och på slutet kunde jag till och med lite skruva upp tempot.

Pärmäkoski lämnade bland annat Heidi Weng, Charlotte Kalla, Marit Bjørgen och Astrid Jacobsen bakom sig i tävlingen.

– Jag är nog överraskad att ta en pallplacer­ing i dag, säger hon.

– Det här resultatet visar att min skidåkning börjar vara på samma nivå som förra säsongen oberoende av om det är fritt eller klassiskt vi åker och oberoende av vad för distans det är, säger hon till Ilta-Sanomat.

Pärmäkoski­s första pallplacer­ing för säsongen kom i sprint med klassisk stil i Lillehamme­r – den andra kom på 10 kilometer i fristil i Davos.

Pärmäkoski ser med andra ord ut att hitta formen då OS närmar sig.

Kerttu Niskanen stod för sin bästa prestation den här säsongen då hon slutade sjua.

– Jag gillar alltid att tävla här i Da- vos och det här var en bra dag för mig. Det är klart att förberedel­serna var lite utmanande då jag kom från självständ­ighetsbale­n på slottet och därför ska jag vara nöjd. Om tävlingen avgjorts i klassisk stil hade min placering säkert varit ännu bättre, säger Niskanen.

Riitta-Liisa Roponen var 18:e , Laura Mononen 20:e, Aino-Kaisa Saarinen 35:e och Anne Kyllönen 37:e.

På herrarnas 15 kilometer saknade Finland sina två främsta åkare då Iivo Niskanen och Matti Heikkinen inte ställde upp i tävlingen. Det syntes också i resultaten då ingen av de fem blåvita åkarna var bland de 50 främsta i tävlingen.

 ?? Foto: epA/GiAN eHreNZeLLe­r ??
Foto: epA/GiAN eHreNZeLLe­r
 ?? COFFRINI
FOTO: AFP / LEHTIKUVA / FABRICE ?? På pallen. Krista Pärmäkoski tog säsongens andra pallplacer­ing i världscupe­n då hon slutade trea på 10 kilometer i Davos.
COFFRINI FOTO: AFP / LEHTIKUVA / FABRICE På pallen. Krista Pärmäkoski tog säsongens andra pallplacer­ing i världscupe­n då hon slutade trea på 10 kilometer i Davos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland