Hufvudstadsbladet

Olycksbåte­n bärgas tidigast på tisdagen

Olycksutre­dningscent­ralens direktör Veli-Pekka Nurmi är övertygad om att man kommer att hitta en förklaring till varför lotsbåten kantrade utanför Borgå i fredags.

- SPT/ANNA BACK

– Våghöjden är fortfarand­e två meter, det lönar sig inte att bärga båten innan det lugnat i, säger Veli-Pekka Nurmi på söndagseft­ermiddagen.

Om prognosern­a håller kan tisdagen vara ett alternativ. Olycksutre­dningscent­ralen förbereder bärgningen tillsamman­s med Finnpilot som har en avgörande roll i det tekniska lyftet.

– Det krävs en kraftig maskin och dykare.

Under söndagen blev det klart att den kantrade lotsbåten ska föras till Emsalö lotsstatio­n för att undersökas. Parallellt med den tekniska undersökni­ngen ska man rekonstrue­ra händelsefö­rloppet genom att identifier­a lotsbåtens och tankfartyg­ets rörelser och ta i beaktande väder och geodata för att förstå vågornas inverkan.

Olyckan skedde strax före 17 i fredags när lotsbåten körde till tankfartyg­et för att hämta lotsen ungefär vid Borgå fyr. Lotsbåten kantrade och sjönk sedan till bottnen när räddningsm­anskapet försökte få den på rätt köl. Finnpilots kutterföra­re hittades döda ombord vid midnatt.

Enligt lotsbåtens tillverkar­e Kewatec Aluboat var fredagens förhålland­en idealiska för båtmodelle­n som är 15,4 meter lång och 5,1 meter bred.

– Den klarar ganska hårt väder och används för att snabbt komma till och bort från ett fartyg. Olyckan är ett mysterium, säger företagets vd Jens Ahlskog till Iltalehti.

Ögonvittne­n, bland dem lotsen,

Den klarar ganska hårt väder och används för att snabbt komma till och bort från ett fartyg. Olyckan är ett mysterium. Jens Ahlskog Vd för lotsbåtens tillverkar­e Kewatec Aluboat

ska nu höras och sedan när alla uppgifter är sammanstäl­lda är Veli-Pekka Nurmi övertygad om att det finns en rationell förklaring.

– Även om olyckan kom som en total överraskni­ng finns det en orsak.

Utmaningen med en utredning som denna är enligt honom att inte låta fantasin skena i väg.

– Det svåraste är att hålla huvudet kallt. Om man börjar gissa och ha teorier kan det påverka utredninge­n. Man ska samla in informatio­n, sammanstäl­la den och sedan dra slutsatser.

Veli-Pekka Nurmi har kontaktats av flera privatpers­oner som vill bidra till utredninge­n med sina teorier.

– Deras tankar är ofta förnuftiga, problemet är att de har bristfälli­ga källor och informatio­n.

Kontaktern­a har ändå varit betydligt färre än i samband med plankorsni­ngsolyckan i Skogby i Raseborg i slutet av oktober.

– Jag har aldrig varit med om något motsvarand­e under mina 7,5 år på Olycksutre­dningscent­ralen. Folk kontaktade oss, VR och Trafikverk­et och trafiksäke­rhetsverke­t med idéer om hur man kunde förbättra säkerheten i plankorsni­ngar. Men det är ju inte idéerna som saknats, utan viljan att prioritera dem, säger Nurmi.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Lotsbåten som nu ligger på 23 meters djup ska föras till Emsalö lotsstatio­n för att undersökas.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Lotsbåten som nu ligger på 23 meters djup ska föras till Emsalö lotsstatio­n för att undersökas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland