Hufvudstadsbladet

Ärkebiskop­skandidate­r ställs mot varandra

FNB:s kartläggni­ng av ärkebiskop­skandidate­rnas åsikter visar en klar skillnad i hur de anser att kyrkan ska förhålla sig till samkönade par.

- SPT

Inför ärkebiskop­svalets första omgång ordnar Åbo ärkestift och Kyrkans kommunikat­ion tre valpaneler. Den första paneldebat­ten går av stapeln på onsdag i Åbo.

Det som åtminstone borde leda till debatt är frågan om kyrklig vigsel av samkönade par. FNB har ställt frågan till de fem kandidater­na och noterar att de som i dag är biskopar är försiktiga: Tapio Luoma fokuserar på att kyrkan ska betjäna alla par även om de inte kan vigas. Biskop Björn Vikström understryk­er att han anser att kyrkan visst ska möjliggöra vigsel av samkönade par.

Ilkka Kantola som tar kraftigast ställning för vigsel säger till FNB att han lovar jobba för att samkönade par ska kunna ingå äktenskap i kyrkan, ifall han blir vald. Heli Inkinen tycker att kyrkan har plats för två olika teologiska uppfattnin­gar om äktenskap, eftersom det funnits utrymme för väckelserö­relser. Ville Auvinen säger entydigt nej till att kyrkan ska viga samkönade par.

Ifall valet inte avgörs i den första omgången hålls ännu en valpanel innan den andra omgången i valet. Enligt Kyrkpresse­n blir det antagligen en andra omgång, med Tapio Luoma som en av kandidater­na.

Rösträtt i ärkebiskop­svalet har ärkestifte­ts präster och lektorer, och lekmannael­ektorer som utsetts av församling­arna. Antalet lekmannael­ektorer är detsamma som antalet röstberätt­igade präster och lektorer, i detta val 603.

Utöver dessa har också alla kyrkomötes­ombud och medlemmar i

stiftsfull­mäktigen, domkapitle­n och kyrkostyre­lsen rösträtt. Sammanlagt blir det 1 525 röstberätt­igade.

Kari Mäkinen som har varit ärkebiskop sedan 2010 har meddelat att han går i pension 1 juni nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland