Hufvudstadsbladet

”De vill veta vad vi tycker men sedan händer inget”

- bille sirén

Sune Huldin är ordförande vid Svenska synskadade i mellersta Nyland. Han menar att Helsingfor­s klarar sig dåligt i jämförelse med till exempel London, Stockholm och Vasa i fråga om tillgängli­ghet.

– Många politiker har frågat oss vad vi tycker men det händer ingenting. Vi borde också själv synas och höras mera, genom demonstrat­ioner, evenemang och massmedia, säger Huldin.

Att det inte finns pengar har Huldin många gånger hört av politiker. Appar kan hjälpa om kommunen inte står till tjänst. Många smarttelef­oner har en talsyntes som läser upp det man pekar på på skärmen.

Huldin tror att antalet synskadade i framtiden kommer att öka som en följd av att människor lever längre. Det är även vanligt synskadade har en annan funktionsv­ariation.

– Tillgängli­ghet är bra för alla. Om det låter vid grönt ljus lär sig även seende följa reglerna bättre.

Regeringsr­åd Irja VesanenNik­itin på kommunikat­ionsminist­eriet prövar tillgängli­ghet i lagförslag. Hon ser flera problem i det finska sättet att arbeta med tillgängli­ghet. Ambitionsn­ivån är låg, politiker är inte medvetna om funktionsv­arierades situation och regeringen­s budget ger inte tillräckli­gt med pengar.

– Det behövs mer mediebevak­ning och utbildning, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland