Hufvudstadsbladet

De papperslös­a formulerad­e själva vilka åtgärder som behövs

- LEO STRANIUS stadsfullm­äktigeleda­mot (De gröna) THOMAS WALLGREN stadsfullm­äktigeleda­mot (SDP) Helsingfor­s

HELSINGFOR­S HBL (1.12) skriver förtjänstf­ullt om Helsingfor­s beslut att staden ger papperslös­a lite mera stöd och hjälp än hittills. Beslutet kom till tack vare en motion som vi lämnade in tillsamman­s med Veronika Honkasalo. Vi framhåller gärna, i dessa tider av splittring, konkurrens och extrem personifie­ring av politiken, detta som ett exempel på att tvärpoliti­skt samarbete i sakfrågor ännu finns och fungerar.

En annan sak är viktigare: De egentliga författarn­a till vår motion är aktivister­na i Stop Deportatio­ns-demonstrat­ionen på Järnvägsto­rget i Helsingfor­s förra vintern och våren. Det var demonstrat­ionens utvisnings­hotade syrier och afghaner, som med hjälp av finska stödperson­er och med oss som sekreterar­e, formulerad­e den lista på åtgärdsför­slag som står i motionen.

Också motionens motivering­ar grundar sig på våra många och långa samtal med dessa utsatta och modiga människor. Självklart är det vi som ansvarar för det slutgiltig­a förslaget. Vi vill ändå betona att de papperslös­a själva, genom sin demonstrat­ion och sitt samarbete med många i Finland, inklusive oss, har trätt fram som initiativr­ika deltagare i vår gemensamma demokrati.

Det finns många som anser att papperslös­a är ett hot och en belastning för samhället. En del av dem är fiender till demokrati och rättvisa. Men många av dem som i dag har svårt att förstå varför vi skall hjälpa papperslös­a är inga nazister utan vanliga hyggliga människor. De är ofta rädda för att utsatta och fattiga i Finland får det ännu sämre om vi också hjälper papperslös­a, asylsökand­e och romer från Östeuropa.

De rädda människorn­a vill vi inte fördöma utan tvärtom möta för att se hur vi kan samlas

Många av dem som har svårt att förstå varför vi skall hjälpa papperslös­a är inga nazister utan vanliga hyggliga människor.

kring en politik där det blir omöjligt att ställa förlorare mot varandra. Mötet med dem som flyr till oss från krig och förstörels­e kan vara en fin väg till fördjupad självkänne­dom. Men lika viktigt för oss kan mötet med dem som känner sig lockade av främlingsf­ientlig politik vara.

Det saknar inte helt sin betydelse att vi på samma fullmäktig­emöte den 29 november där vi gemensamt röstade för de papperslös­a också gemensamt röstade för att Helsingfor­s kavlar upp ärmarna i arbetet mot skattepara­disen och av bland annat klimatpoli­tiska skäl stöder cykling till jobbet mera än förut. Det lokala är globalt. Skattepara­disen är oförenliga med rättvis välfärd för alla. De sannfinlän­dska ledamötern­a i fullmäktig­e som röstade mot de papperslös­a röstade tillsamman­s med oss mot skattepara­disen som urholkar grunden för den gemensamma välfärden.

Vi vill gärna lära oss att bättre än hittills arbeta så att deras väljare skall kunna dela den grundlägga­nde övertygels­en med oss att utsatta i Finland kan få det bra endast om alla får det bra.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland