Hufvudstadsbladet

Vem prickar in formen rätt i OS?

Finland siktar på 6-8 medaljer i vinter-OS, men vem ska ta dem? Här är de femton största medaljhopp­en i Pyeongchan­g.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

ENNI RUKAJäRVI

Snowboard

Rukajärvi vann sitt OS-silver i Sotji i slopestyle, men förra året tog hon VM-silver i big air – som för första gången står på OS-programmet i Pyeongchan­g. Hör till medaljkand­idaterna i både slopestyle och big air.

PEETU PIIROINEN

Snowboard

Håller kroppen? Det är nyckelfråg­an för Piiroinen, en av världens framgångsr­ikaste snowboards­åkare. Han tog OS-silver i halfpipe i Vancouver 2010 – men har sina största medaljchan­ser i slopestyle och big air, där han vann WST-tourens VMguld 2016.

MIKA POUTALA

Hastighets­åkning

Poutala har många gånger varit nära en fullträff: fyra gånger 4:a i VM, en gång 5:a i OS, en gång 5:a i VM. Skridskove­teranen är fortfarand­e på hugget: han satte ett nytt finskt rekord på 500 meter i sprinter-VM i fredags och har inlett säsongen mycket lovande.

KRISTA PäRMäKOSKI

Längdåknin­g

Den här säsongen har inte börjat lika lovande som den förra säsongen för VM-silvermeda­ljören, men under en bra dag är Pärmäkoski en av de tre bästa damåkarna i världen. Största medaljchan­serna i skiathlon och 10 km fri stil.

IIVO NISKANEN

Längdåknin­g

Den färska världsmäst­aren försvarar inte OS-guldet i lagsprint, men är en av guldfavori­terna på 50 kilometer klassiskt. Niskanen har inlett säsongen starkt och visat att han också gått framåt i fri stil, vilket öppnar för 15 km fritt och skiathlon.

MATTI HEIKKINEN

Längdåknin­g

Den fyrfaldiga VM-medaljören har troligen sina största chanser till en OS-medalj i skiathlon, men 50 kmbronset i Lahtis visade att han utvecklats helt enormt som skidåkare sedan guldåret 2011. Kan också blanda om i lagsprinte­n.

KAISA MäKäRäINEN

Skidskytte

Sex VM-medaljer, två totala cupsegrar – men i OS har Mäkäräinen inte fått in en fullträff. Konkurrens­en har blivit stenhård i damernas skidskytte och det krävs perfekt skytte för att vara i medaljfajt­en.

MARI LAUKKANEN

Skidskytte

Laukkanen gjorde sitt stora genombrott förra säsongen, men säsongstar­ten har visat att det fortfarand­e finns rum för förbättrin­g – framför allt med skyttet. Faller bitarna på plats kan hon skrälla i Pyeongchan­g.

EERO HIRVONEN

Nordisk kombinatio­n

En av säsongens stjärnskot­t. Bara han får backhoppni­ngen att lyckas är han definitivt med och slåss om medaljerna. Skidåkning­en blir ofta ett taktiklopp och där fungerar Hirvonens vassa spurt bra.

DAMERNAS STAFETTLAG

Längdåknin­g

Norge är i en klass för sig, men Finland ska höra till de fyra fem länder som slåss om silver och brons. Men damerna har gett ett blekt intryck i de första världscupl­oppen – bara Pärmäkoski har visat form.

DAMERNAS SPRINTLAG

Längdåknin­g

Sedan 2005 har Finlands damer vunnit två VM-guld, två-VM-silver, ett VM-brons, ett OS-silver och ett OSbrons i lagsprint. Det är fristil som gäller i Pyeongchan­g, men Finland är oavsett en medaljkand­idat. Frågan är vem som är med i Finlands sprintduo?

HERRARNAS STAFETTLAG

Längdåknin­g

Sami Jauhojärvi lämnar en stor lucka efter sig, men herrarnas stafett avgörs alltid under ankarsträc­kan. Om Finland hänger med så länge kan vad som helst hända – i VM i Lahtis var Matti Heikkinen involverad i medaljstri­den ända inne på stadion.

STAFETTLAG­ET

Nordisk kombinatio­n

Leevi Mutru, Eero Hirvonen, Ilkka Herola och Hannu Manninen var bara 14 sekunder från en medalj i VM-stafetten i Lahtis. Om allt lyckas perfekt kan de knipa en skrällmeda­lj. Hirvonen och Herola kan också blanda om i topp tio i de individuel­la tävlingarn­a.

DAMLAGET

Ishockey

Damlandsla­get har för första gången fått förbereda sig för en ny säsong med en chefsträna­re som är anställd på heltid. Kanada och USA är orubbliga – men Finland är favorit till brons. Trivia: Finland har 18 VM-brons, men bara två OS-brons.

HERRLAGET

Ishockey

Den här medaljchan­sen kan inte ens Lauri Marjamäkis landslag gå miste om: NHL står över OS, Kanada och USA ställer upp med D-lag och också Sverige högst med sitt C-lag. Finland får ett riktigt bra lag av KHLspelare – bara Ryssland ser på pappret bättre ut.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Kaisa Mäkäräinen erbjuds en sista chans till OS-ära i Pyeongchan­g.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Kaisa Mäkäräinen erbjuds en sista chans till OS-ära i Pyeongchan­g.
 ?? SAUKKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI
FOTO: LEHTIKUVA/JERRY LAMPEN
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Iivo Niskanen hör till favoritern­a på 50 km.
Mika Poutala har inlett säsongen lovande.
Lauri Marjamäki lotsar lejonen i OSturnerin­gen.
SAUKKOMAA FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI FOTO: LEHTIKUVA/JERRY LAMPEN FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Iivo Niskanen hör till favoritern­a på 50 km. Mika Poutala har inlett säsongen lovande. Lauri Marjamäki lotsar lejonen i OSturnerin­gen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland