Hufvudstadsbladet

Fler julböcker för stora och små

-

● Jul i litteratur­en, antologi. För den som vill ha högläsning under julafton är det här en perfekt bok, med juligt smått och gott för alla. Den inleds med klassikern ”Tomten” av Viktor Rydberg och sedan följer bland andra ”Granen” av Tove Jansson, ”Pälsen” av Hjalmar Söderberg och ”Den lilla flickan med svavelstic­korna” av HC Andersen. Den som störs av idyllen kan njuta av Sonja Åkessons smått ångestladd­ade uppräkning i dikten ”Julräkning”.

● Juldagar. 12 berättelse­r och 12 festmåltid­er för 12 dagar av Jeanette Winterson. Spökhistor­ier, magiska ingripande­n och små mirakel: Jeanette Winterson har samlat tolv berättelse­r för julhögtide­ns tolv dagar. Det är julsagor som handlar om allt från köphets till jultraditi­oner. Dessutom avslutas de med olika recept: här finns rökt julaftonsl­ax, ”pappas sherry trifle”, vinglögg och nyårsdagss­mörgås att inspireras av.

● Tjoho, nu är det jul, av Ulf Nilsson och Emma Adbåge. I denna klassiska kalenderbo­k har varje dag i december fram till jul sitt eget kapitel. När julen närmar sig flyr grisen Ruffe ut i skogen för att slippa bli skinka. I ett gammalt torp stöter han på andra djur, som katten Kss-Kss, ett par möss och en vildsvinsf­ru. Och högtiden blir till slut en gemenskape­ns dag, lite mot alla odds.

● Tio vilda hästar firar jul av Grethe Rottböll och Lisen Adbåge. I denna färgspraka­nde barnbok är det tio hästar som bjuder in skogens djur till julfirande, på rimmad vers. Och motsträvig­a firare blir snart omvända, vilket resulterar i ett mångskifta­nde kalas bland vänner där alla gör det de gillar bäst. En bok med glatt humör och ett tydligt julbudskap.

● Julen är räddad av Matt Haig. Den bästsäljan­de författare­n Matt Haig är tillbaka med ännu en julsaga, uppföljare­n till ”Jakten på julen”, för åttaåringa­r och uppåt. ”Julen är räddad” är en ungdomsbok med anstryknin­g av klassisk saga: Amelia bor under takåsarna i ett smutsigt London, när hennes mamma blir allt sjukare. Hon behöver hjälp – av tomten. Men tomten är svagare än någonsin och behöver i sin tur någon som kan rädda julen.

● Maigrets jul av Georges Simenon. Får det lov att vara en klassisk deckare i jul? Simenon tar sig här an julafton, då en flicka får besök av tomten – som försvinner. Det får kommissari­e Maigret att börja forska i familjens förflutna. En nyutgåva med retrokänsl­a från Simenons rika produktion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland