Hufvudstadsbladet

Rysk militär stannar i Syrien

Anna-Lena Lauren: Putin har inte satsat miljarder på att vinna kriget åt Bashar al-Assad för att sedan lämna Syrien

-

Rysslands president Vladimir Putin beordrar ett tillbakadr­agande av ryska styrkor från Syrien.

– Jag beordrar försvarsmi­nistern och generalsta­bschefen att börja dra tillbaka den ryska kontingent­en till sina permanenta baser, sade Putin under ett besök i Syrien i går.

Hufvudstad­sbladets Moskvakorr­espondent Anna-Lena Laurén säger ändå att man inte ska tro att Ryssland lämnar Syrien militärt i och med gårdagens besked: ”Den ryska basen Khmeimim kommer definitivt inte att tömmas. Inte heller kommer den ryska närvaron i Syrien att försvinna. Putin har inte lagt ned flera miljarder dollar på att vinna kriget åt Bashar al-Assad bara för att därefter lämna Syrien.”

Ryssland meddelade redan våren 2016 att man skulle trappa ner på operatione­n. Det löftet var man tvungen att ta tillbaka när det visade sig att de syriska trupperna inte klarade av att fortsätta kriget på egen hand.

Ryssland strider sedan 2015 på Assadregim­ens sida. I förra veckan utropade man en fullständi­g seger över IS på syrisk mark, men IS kontroller­ar fortfarand­e mindre områden i landet.

●●Ryssland intervener­ade i det syriska inbördeskr­iget i slutet av september 2015. Den 11 december 2017 meddelade Putin slutligen att Ryssland trappar ner. Ryssland har flera gånger tidigare meddelat att man drar tillbaka en del av trupperna, men blivit tvungen att återvända eftersom de syriska regeringst­rupperna inte klarade sig utan hjälp.

●●Enligt Londonbase­rade The Syrian Observator­y for Human Rights har 3 089 civila dött i de ryska bombningar­na. Amnesty Internatio­nal anklagar Ryssland för krigsbrott eftersom man enligt Amnesty medvetet har valt civila mål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland