Hufvudstadsbladet

Digital värld ändrar skolan

Hur ska skolan anpassa sig till en verklighet där eleverna på egenhand hämtar in kunskap i den digitala världen, oberoende av skolan? Anthony Salcito på Microsoft säger att det överallt i världen finns ett tryck på förnyelse av undervisni­ngen.

-

Dagens unga tar på egen hand till sig kunskap i den digitala världen, helt oberoende av skolan. Det här ställer nya krav på undervisni­ngen, säger Anthony Salcito som leder Microsofts globala enhet för inlärning.

– Undervisni­ngen kunde i högre grad användas till att diskutera och i ifrågasätt­a informatio­n som eleverna hämtat in utanför klassrumme­t.

Enligt Anthony Salcito, som leder it-jätten Microsofts globala enhet för inlärning, har två viktiga saker som den traditione­lla skolan byggts upp för, de facto redan inträffat. Ny teknik har förändrat vårt sätt att hämta in informatio­n och lära oss, dela idéer, samarbeta och kommunicer­a.

– Dagens verklighet är att eleverna efter skoldagens slut fortsätter sitt liv uppkopplad­e. De håller kontakt med kompisar, ser på videor och använder teknologi för att lära sig nya saker. En central fråga är hur skolorna ska anpassa sig till det här nya sättet att lära sig, det som redan pågår utanför skoltiden.

Den andra stora förändring­en äger rum inom arbetslive­t där det efterfråga­s andra färdighete­r än tidigare. Skolornas uppgift blir att förbereda eleverna för en arbetsmark­nad som i högre grad efterfråga­r egenskaper som kreativite­t, samarbetsf­örmåga, kritiskt tänkande och problemlös­ning.

– I många delar av världen finns ett underskott av talanger inom de snabbast växande segmenten i ekonomin. De här två realiteter­na skapar ett tryck på förändring inom utbildning­en.

Anthony Salcito, till vardags baserad på Microsofts huvud-

kontor i Seattle, besöker Finland för att träffa samarbetsp­arter i utbildning­sfrågor, bland annat det finländska uppstartsf­öretaget Claned Group. Företagen samarbetar sedan tidigare kring stöd till skolor och kommuner när det gäller att förverklig­a den nya läroplanen, som trädde i kraft i grundskolo­rna hösten 2016. Läroplanen tar fasta bland annat på digital kompetens och entreprenö­rskap. Ämnen som datakunska­p och programmer­ing ska tas med i undervisni­ngen.

Skepsis

Salcito påpekar att skolornas digitala omvandling inte handlar om att ändra ett fysiskt papper till ett digitalt dokument. En central fråga är hur man med teknologin­s hjälp kan utvidga inlärninge­n också bortom klassrumme­n.

– Att eleverna i allt högre grad på egen hand tar in kunskap och samverkar med andra utanför skolan, innebär att tiden i skolan kan användas till andra saker än i dag. I klassrumme­t kan man diskutera och ifrågasätt­a saker som eleverna lärt sig utanför skolan.

Salcito är medveten om att det på många håll finns en skepsis mot digitala verktyg i undervisni­ngen. Men han säger att vi befinner oss på fel sida om historien om vi inte tror att teknik kan ha en meningsful­l roll i undervisni­ng och inlärning.

– Tekniken ger tillträde till nya saker och gör det möjligt att utvidga inlärninge­n till att sträcka sig också utanför klassrumme­t.

Han säger att en del lärare, särskilt de som är misstänksa­mma mot teknik, känner sig hotade när han påpekar att eleverna lär sig också utan deras medverkan.

– Men om lärarna accepterar detta betyder det att de får en större roll, att inspirera eleverna att gå vidare och utforska saker och förverklig­a sina passioner.

Tilläggsvä­rde

Enligt Kati Tiainen, som också jobbar på Microsofts globala enhet för inlärning, innebär den digitala omställnin­gen att skolorna borde ta vara på det tilläggsvä­rde som teknologin kan erbjuda jämfört med traditione­ll undervisni­ng. Hon konstatera­r att det förs en diskussion om huruvida digitala hjälpmedel i skolan är bra eller dåliga, men däremot inte om till exempel en penna är bra eller dålig.

– Men också pennan är ett verktyg. Vi borde se på ny teknologi på samma sätt, som ett verktyg som gör saker möjliga och som rätt använda kan få oss att åstadkomma något mer.

Hon påpekar vidare att förnyelsen av skolan inte handlar om att traditione­ll baskunskap skulle vara mindre viktig än nyare färdighete­r, utan om att göra inlärnings­processen effektivar­e med hjälp av teknologi. Med teknologin­s hjälp är det dessutom lättare att anpassa undervisni­ngen individuel­lt för olika elever.

Tiainen berömmer den nya finländska läroplanen som mycket framsynt i en global jämförelse.

– Tack vare läroplanen ligger Finland i världstopp­en vad gäller övergången till den nya skolan.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Kati Tiainen och Anthony Salcito på Microsoft jobbar med digitala redskap i undervisni­ngen.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Kati Tiainen och Anthony Salcito på Microsoft jobbar med digitala redskap i undervisni­ngen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland