Hufvudstadsbladet

Åklagarens nyckelvitt­ne svävar på målet

Åklagarens påstående att de tre åtalade männen träffades för att planera en terroristr­esa till Syrien bygger på en enda persons vittnesmål. Åklagarsid­ans nyckelvitt­ne, som också deltog i mötet, säger att syftet med resan var att strida, men att det är han

- SPT-HENRI FORSS

Måndagens vittnesför­hör i terroristr­ättegången i Helsingfor­s tingsrätt gick inte helt som i Strömsö. Åklagarens nyckelvitt­ne avgav sitt vittnesmål bakom en skärm och ifrågasatt­e sig själv mer än en gång.

– Jag vet inte om jag var i psykos på den tiden, jag halluciner­ade, säger vittnet om tiden då de påstådda brotten ägde rum.

Hans vittnesmål är avgörande för åklagarens konstrukti­on av händelsefö­rloppet. Enligt häradsåkla­gare Juha-Mikko Hämäläinen träffades de tre männen som är åtalade för bland annat försök till terroristb­rott hemma hos en av männen vid årsskiftet 2012–2013 för att göra upp en plan. Enligt åklagaren var planen att begå bedrägerie­r för att samla pengar för att resa till Syrien för att kriga.

– Jag fick den uppfattnin­gen, det var väldigt oklart vem som ville vad, säger vittnet om mötet.

På Hämäläinen­s fråga om det var tal om att åka till Syrien för att kriga svarar vittnet:

– Så där allmänt, ja.

Ifrågasätt­er sin trovärdigh­et

Nyckelvitt­net uttrycker sig hackigt och svarar kortfattat, ofta med bara ett eller två ord. Ibland tar han långa tankepause­r på upp till en minut. Några självständ­iga utläggning­ar bjuder han inte på, och åklagaren måste anstränga sig för att pumpa sitt vittne på informatio­n.

– I polisförhö­ret säger du att syftet med resan till Syrien var att kriga, stämmer detta? frågar Hämäläinen med hänvisning till förundersö­kningsmate­rialet.

Rättegånga­r i Finland är muntliga. Det innebär att sådant som uttalats i polisförhö­r inte kan användas som sådant. Rätten beaktar endast sådana vittnesupp­gifter som levereras under själva rättegånge­n.

– Det var den uppfattnin­g jag fick, men jag hade jättesvårt att ta de här typerna på allvar, så här i efterskott kan jag inte tro att jag varit i en sådan situation. De var som mina äldre bröder, de gillade de här grejerna. Jag var inte på väg att kriga, säger vittnet.

– Menade de allvar? frågar Hämäläinen.

– Då hade jag svårt att ta dem på allvar, nu när jag sett förundersö­kningsprot­okollet, tydligen har de varit där, jag vet inte var de rört sig, jag vet fortfarand­e inte om de menade allvar, säger vittnet.

Efter ett tag ifrågasätt­er vittnet sin egen trovärdigh­et ytterligar­e en gång.

– Kan hända att jag i polisförhö­ret har pratat mer om mina tankar än vad jag vet, jag har varit ganska instabil.

Psykiska bekymmer

Nyckelvitt­net var en åtalad i bedrägerih­elheten som anknyter till terroristr­ättegången. Vittnet har erkänt skattebedr­ägeri, men säger att det enda han gjorde var att öppna några bankkonton. Resten av arbetet gjordes av den fjärde terroristm­isstänkta, som för närvarande befinner sig i Syrien med sin familj.

Nyckelvitt­net konvertera­de till islam på hösten 2011 och blev bekant med flera av de åtalade under de därpå följande åren. Två år senare, i början av sommaren 2013, upphörde han att vara muslim.

– Jag hade en muslim på min klass i yrkesskola­n och han berättade om islam, det var då jag konvertera­de, säger vittnet om sin konverteri­ng.

– Det blev svårt för mig rent moraliskt att godkänna vissa saker, som barnäktens­kap, polygami och kvinnors ställning. Sedan kom sammanbrot­tet, säger han om hur det tog slut.

Efter såväl åklagarens som försvarets utfrågning ber domaren publiken lämna salen. Det som följer är en hemlig session som gäller vittnets hälsotills­tånd i allmänhet och psykiska hälsa i synnerhet.

Terroristr­ättegången har nu kommit in på sina sista veckor. Till näst står fler vittnesmål samt expertutlå­tanden på tur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland