Hufvudstadsbladet

Väyrynen genast till attack mot Niinistö och medierna

Paavo Väyrynen, 71, lever upp till förväntnin­garna. Gårdagens premiär i presidentv­alskampanj­en avslöjar att Väyrynen vill bli det trista valets färgklick.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Väyrynens kampanjgru­pp säger sig ha samlat 26 000 anhängarko­rt och genast på måndagen drog Väyrynen fullt hus på Sanomahuse­ts Medietorg där Ilta-Sanomat ordnade ”presidentv­alsmässa”. Väyrynen grep genast tillfället att ge sig på den sittande presidente­n, som han betraktar som sin huvudmotst­åndare.

– Redan för ett år sedan vaknade min misstanke om att Sauli Niinistö inte tänker hålla Finland kvar på Paasikivil­injen utan strävar efter att Finland ska alliera sig militärt, sade Väyrynen.

– Han vill att EU ändras till en militärall­ians, som blir Natos europeiska pelare. Det innebär större militära förpliktel­ser för oss än ett Natomedlem­skap, avfyrade Väyrynen.

Han fortsatte med att anklaga Niinistö för att överskrida sina befogenhet­er när han ”förhandlad­e med EU:s höga representa­nt Federica Mogheri om att bilda ett gemensamt europeiskt försvar.”

Väyrynen passade också på att ge Niinistö en reprimand för dennes sätt att blanda sig i regeringsk­risen i somras. Enligt Väyrynen var det solklart att Niinistö ansåg att sannfinlän­darna under Jussi Halla-ahos ledning inte är salongsfäh­iga.

Väyrynen har redan tidigare avfärdat de övriga rivalerna i presidentv­alet med att säga att det är han och Niinistö som är huvudalter­nativen i valkampanj­en.

Väyrynen vore inte Väyrynen om han inte redan efter en några minuters utfrågning gav presskåren på pälsen för att den ”gräver i gamla saker när den inte har bättre frågor att ställa”. Det var när redaktör Timo Haapala påminde om att Väyrynen på 1980-talet skulle ha sagt åt förra talmannen Mikko Pesälä att Väyrynen själv är ”av Gud utvald att leda Finlands folk”. Väyrynen kallade med irriterad uppsyn historien för en skröna som Pesälä diktat ihop för att han aldrig fick bli minister under Väyrynens tid som partiledar­e.

Haapala fortsatte med att pika Väyrynen för att vara en dålig förlorare som alltid skyller på medierna när han förlorar i presidentv­al.

– Du ber mig komma hit och så sitter du och mal gamla saker. Nu har vi ett nytt val och ett nytt århundrade. Tänk om vi skulle tala om det i stället, föreslog Väyrynen som uppenbart fick publiken på sin sida.

Haapala ansåg att man måste kunna sin historia för att kunna sätta den i relation till framtiden.

– Just det man måste kunna sin historia och inte sitta och prata en massa dumheter, replikerad­e Väyrynen.

De första takterna låter ana att Paavo Väyrynen har kommit för att

väcka den slumrande valpublike­n.

 ?? KAINULAINE­N
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI ?? Paavo Väyrynen kom med dunder och brak med i presidentv­alskampanj­en och siktade sig genast in på president Sauli Niinistö.
KAINULAINE­N FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI Paavo Väyrynen kom med dunder och brak med i presidentv­alskampanj­en och siktade sig genast in på president Sauli Niinistö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland