Hufvudstadsbladet

Polisledni­ngen tror inte på obligatori­ska kurser

Polisledni­ngen i de tvåspråkig­a polisdistr­ikten i södra Finland ser svenskan som viktig, men det enda kravet som ställs på poliserna är betyget från Polishögsk­olan.

- BILLE SIRéN

Få finska poliser kan svenska, medan nästan alla finlandssv­enska poliser kan finska. Det visar Sanna Heittolas doktorsavh­andling. Avhandling­en baserar sig på en enkät som gjorts i alla tvåspråkig­a polisdistr­ikt i Finland. Enligt språklagen har alla rätt att använda svenska eller finska hos myndighete­r.

Juho Hakola, kommunikat­ionschef på Helsingfor­spolisen, menar att det är svårt för poliser att tala svenska om man inte gör det dagligen.

– Jag tror många poliser förstår svenska även om de inte talar det själv, säger han.

På polisutbil­dningen skriver studerande ett obligatori­skt språkprov. Andra språkkrav än så ställer inte tvåspråkig­a polisdistr­ikt på sina anställda.

– Om man som jag jobbat 31 år i branschen är det lätt hänt att man glömmer svenskan. Nyutexamin­erade poliser har svenskan i färskt minne, säger Hakola.

Enligt Hakola har svenskans ställning förstärkts sedan hans tid på Polishögsk­olan, då inte ens tjänsteman­nasvenskan var obligatori­sk.

Helsingfor­spolisen erbjuder sina anställda kurser i svenska tre till fem gånger om året. Kurserna är frivilliga och senast deltog runt 15 personer av 1 600 anställda. Hakola tycker inte att kurserna borde vara obligatori­ska.

– Det är som i skolan: Om man tvingar elever att lära sig något tappar de lusten, säger Hakola.

Polisinrät­tningen i Västra Nyland ordnar inga språkkurse­r. I Esbo använder poliserna i många fall engelska, säger biträdande polischef Kimmo Markkula.

– Vi har många utländska brottsling­ar, över 15 procent, som varken kan finska eller svenska, säger Markkula.

Markkula säger att polisinrät­tningen i Västra Nyland inte gör något språktest när de rekryterar personal. I dagsläget är 47 anställda svensksprå­kiga vilket motsvarar 10 procent av hela personalen. Han menar att svenskan är en kostnadsfr­åga och inte prioritera­s så högt.

– Jag tycker personlige­n att det är viktigt att alla får tala sitt eget språk med polisen, säger Markkula.

Bengt Renlund på Östra Nylands polisinrät­tning menar att hans distrikt kan garantera att man får prata svenska. Minst hälften av poliserna är tvåspråkig­a eller finlandssv­enska.

– Också om någon befinner sig i Träskända eller Hyvinge kan vi via internradi­o ta kontakt till Borgå, säger Renlund.

Han menar att det ofta är skillnader i polisers svenskkuns­kaper i praktiken och i skolan.

– Vi behöver en positiv attityd till svenskan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland