Hufvudstadsbladet

Underjordi­sk parkering får grönt ljus av politiker

Fastighets­placerings­företaget Antilooppi är intressera­t av att bygga en underjordi­sk parkering under Hagnäs torg i Helsingfor­s.

- Niclas löNNqvist

Detaljplan­en för Hagnäs torg möjliggör byggandet av en parkering för 700 bilar i två våningar. I planerna finns ett fotgängars­tråk från den underjordi­ska parkeringe­n till metrostati­onens ingång.

Finansieri­ngen skulle enbart ske med privata medel. Tidigare har det funnits intresse för att bygga en underjordi­sk parkering under torget, men planerna har skrinlagts i brist på pengar. Sirpa Asko-Seljavaara (Saml) är medlem i stadsmiljö­nämnden.

– Jag är för att bygga en underjordi­sk parkering. Det är ett sätt att få bort bilar från gatorna och främjar säkert också kommersen i Hagnäshall­en. Det är bra om den byggs med privata medel, säger AskoSeljav­aara.

Kollegan i nämnden, Tuomas Rantanen (De gröna), är också positiv till en underjordi­sk parkering, men betonar att hans parti inte officiellt uttalat sig i frågan. Enligt Rantanen stärks Hagnäs torgs position som en knutpunkt för kollektivt­rafiken om Centrumsli­ngan blir verklighet.

– Det är ändå tre saker som beaktas: Finansieri­ngen, trafikströ­mmen av bilar till torget och hur byggandet av parkeringe­n påverkar handeln på torget och i hallen. Företagarn­a får inte bli lidande, säger Rantanen.

Stadsmiljö­nämnden behandlar frågan på sitt möte i dag, men det är stadsstyre­lsen som tar det slutliga beslutet. Det är möjligt att byggandet börjar först på 2020-talet efter att totalrenov­eringen av Hagnäs hall är färdig.

 ?? Foto: ksF Media/arkiv/NikLas taLLqvist ?? En underjordi­sk parkering planeras under Hagnäs torg.
■
Foto: ksF Media/arkiv/NikLas taLLqvist En underjordi­sk parkering planeras under Hagnäs torg. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland