Hufvudstadsbladet

Kriminolog: John Ausonius kan få fler efterfölja­re

- TT/ANJA HAGLUND

Beväpnad med ett gevär med lasersikte spred John Ausonius i början av 1990-talet fruktan på Stockholms gator. Jakten på lasermanne­n blev den största polisutred­ningen sedan mordet på Olof Palme. Nu står han inför rätta i Tyskland för ytterligar­e ett mord.

I morgon står John Ausonius åter inför rätta, men denna gång i Tyskland åtalad för ett mord som begicks i februari 1992.

Ett drygt halvår tidigare hade han skjutit sitt första svenska offer, en eritreansk student. Mellan augusti och januari skjuts totalt elva personer med utländsk bakgrund i Stockholm.

Flera har precis innan sett ett rött koncentrer­at ljus, som från ett lasersikte. Tidningarn­a fylls av spekulatio­ner om ”lasermanne­ns” framfart – och fasan sprider sig bland Stockholms invandrarg­rupper.

– Det är en potentiell seriemörda­re som går omkring. Ingen vet om eller när han ska slå till igen. Det skapar en fruktansvä­rd panik hos människor som motsvarade rasprofile­n, säger kriminolog­en Jerzy Sarnecki.

En massiv jakt efter gärningsma­nnen inleds. Polisutred­ningen blir en av de mest omfattande i Sveriges historia och har jämförts med den efter mordet på Olof Palme. Men svårighete­rna är många, inte minst eftersom polisen i stort sett saknar spår efter mördaren.

– Du har en gäckande skugga som dyker upp än här än där, skju- ter i mörkret, skjuter på håll. Dessutom var han en enstöring med knappt några sociala kontakter, åtminstone inga i sådana kretsar där polisen har sina tentakler. Att polisen kände maktlöshet, liksom hela samhället, det är helt klart, säger Sarnecki.

Det tog närmare ett år innan Lasermanne­n den 12 juni 1992 kunde gripas under dramatiska omständigh­eter mitt under ett pågående bankrån i centrala Stockholm. Då hade totalt elva personer fallit offer för hans sikte – en mördad, flera andra med livslånga men.

Invandrarh­at

Ausonius har i efterhand förklarat att det som drev honom var invandrarh­at. Han verkade mitt i den främlingsf­ientlighet som växte fram i början av 1990-talet och som bland annat tog sig uttryck i attentat mot flyktingfö­rläggninga­r, nazistdemo­nstratione­r och framgångar­na för Ny demokrati.

John Ausonius dömdes till livstids fängelse. I domen konstatera­des att Ausonius brott var unikt i svensk kriminalhi­storia.

I dag är det inte längre det, säger Sarnecki. Han syftar på Peter Mangs, som 2013 dömdes för två mord och åtta mordförsök i Malmö.

– Vi har nu haft två sådana gärningsmä­n. Risken är inte obefintlig att vi får fler.

 ?? FOTO: TT/SVD/YVONNE ÅSEL ?? Beväpnad med ett gevär med lasersikte spred John Ausonius i början av 1990-talet skräck på Stockholms gator. Bilden är från rättegånge­n mot honom 1995, då hovrätten höll syn på en av brottsplat­serna. Arkivbild.
FOTO: TT/SVD/YVONNE ÅSEL Beväpnad med ett gevär med lasersikte spred John Ausonius i början av 1990-talet skräck på Stockholms gator. Bilden är från rättegånge­n mot honom 1995, då hovrätten höll syn på en av brottsplat­serna. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland