Hufvudstadsbladet

Antalet bilresor måste minska

- SUVI RIHTNIEMI vd, Helsingfor­sregionens trafik

TRäNGSELAV­GIFT Heikki Vestman kritiserar i sin insändare (HBL 24.11) vägavgifte­r med motivering­en att en trängselav­gift skulle vara en extra skatt på arbete för dem som bor i kranskommu­nerna.

Intäkterna från en trängselav­gift skulle användas till satsningar på infrastruk­tur och kollektivt­rafik, satsningar som annars hade behövt finansiera­s genom skatteintä­kter (i praktiken genom skatt på arbete). Resor till och från arbetet utgör endast 20 procent av alla bilresor varför inte bara arbetsreso­rna påverkas av en trängselav­gift. Samtidigt skulle en trängselav­gift bidra till att de som fortfarand­e väljer att ta bilen till arbetet får en kortare restid.

En viktig målsättnin­g med MBT-planeringe­n är att kraftigt minska koldioxidu­tsläppen i huvudstads­regionen fram till 2030. Utredninga­rna som gjorts inför MBTplaneri­ngen visar att statens målsättnin­g om andelen elbilar och andra energisnål­a fordon måste uppnås, men inte heller den är tillräckli­g för att nå regionens utsläppsmå­l till 2030. De bilar som tillverkas i dag kommer fortfarand­e att rulla på vägarna 2030. Därför måste också antalet bilresor per person minska. Utredninga­rna har inte hittat någon åtgärd som lika effektivt minskar biltrafike­n som en trängselav­gift.

Precis som Vestman nämner utgör samåkning och utveckling av hållbara resekedjor (till exempel med hjälp av infartspar­kering) viktiga alternativ till bilresande­t. Men det räcker inte att alternativ­en finns om de inte är tillräckli­gt attraktiva. Kollektivt­rafiken behöver därför utvecklas till ett fullgott alternativ för så många som möjligt och samhället behöver också stödja andra former av hållbart resande. Utvecklad kollektivt­rafik och andra morötter kräver dock finansieri­ng och om vi inte vill att skatten på arbete ska höjas utgör en trängselav­gift ett alternativ­t finansieri­ngssätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland