Hufvudstadsbladet

Kaija Saariaho donerade en miljon till orgel

Kulturfond­en och Svenska litteratur­sällskapet bidrar med 600 000 euro. Totalt beräknas Musikhuset­s nya orgel kosta 4,2 miljoner.

- HBL

Den 3 september 2017 fick Musikhuset en donation på en miljon euro av kompositör­en Kaija Saariaho för att möjliggöra införskaff­ningen av en orgel till konserthus­et.

En orgel är en dyr investerin­g, och trots att en sådan fanns med i de ursprungli­ga planerna för Musikhuset, gjorde bristen på pengar att den aldrig kunde förverklig­as, skriver Musikhuset i ett pressmedde- lande. Tanken är att den nya orgeln ska vara monterad och klar hösten 2021, då Musikhuset firar sin tionde födelsedag.

Totalt beräknas orgeln kosta 4,2 miljoner euro. Inspirerad­e av Saariaho har flera andra finansiäre­r lovat att ge sitt bidrag. Bland dessa finns Svenska litteratur­sällskapet som lovar 500 000 euro ur sin Fredrik Pacius Minnesfond och Svenska kulturfond­en som kastar in 100 000 euro. Också Jane och Aatos Erkkos stiftelse (500 000 euro), Jenny och Antti Wihuri Foundation (300 000 euro), Finska kulturfond­en (300 000 euro) och Pro Musica Founda- tion (26 000 euro) listas bland bidragsgiv­arna.

Musikhuset­s huvudmän – Helsingfor­s stad, Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet samt Yle lovar en halv miljon euro var.

– Också om det i omvärlden finns många behjärtans­värda behov tänker jag som musikmänni­ska och kompositör att det här är en konkret möjlighet att på lång sikt påverka musiklivet i Finland – en orgel lever jämfört med en människa för evigt, säger Saariaho som betonar orgelns betydelse både för musiktradi­tionen och för publiken.

 ?? FOTO: NIKLAS NABB ??
FOTO: NIKLAS NABB

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland