Hufvudstadsbladet

Lovisas råd

-

Se över din vardag.

● Vilka förändring­ar behöver du göra för att få resultat av knipövning­arna? Om du undviker att gå på toaletten under dagen, på grund av stress eller andra orsaker, spelar det ingen roll hur duktig du är med övningarna.

Bli medveten om din bäckenbott­en:

Var är den nu? Hur känns den? Sitter du i en position där du och din bäckenbott­en har kontakt med varandra? Höften ska vara placerad snett bakom dig. Om du glider ned på stolen och hamnar med höften under dig får bäckenbott­en svårt att arbeta normalt, och ryggen får arbeta mer.

Överansträ­ng dig inte.

● Tränar du på ett sätt som är snällt mot din bäckenbott­en? Om du inte kan hålla tätt när du hostar kan du inte förvänta dig att du ska kunna göra det när du hoppar hopprep heller.

Skaffa kunskap – och därmed motivation.

Varför ska du göra det här? Vad kan bli bättre? Många tänker att det alltid ska vara lustfyllt att träna, men i det här fallet handlar det om att öva upp naturliga kroppsfunk­tioner.

Om knipövning­arna inte ger resultat:

Sök hjälp inom vården. Du kan till exempel vända dig till en urolog, barnmorska, gynekolog, sjukgymnas­t inriktad på bäckenbott­en och kvinnor eller en husläkare som kan hjälpa dig att hitta rätt. Men var förberedd innan du går dit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland