Hufvudstadsbladet

Ett finländskt House of Cards

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Det bästa innehållet på Svenska Yle hittas inte sällan i podcastutb­udet. Vid sidan av de vanliga pratpoddar­na dyker det då och då upp dokumentär­podcaster; den senaste Magnus Swanljungs Statsminis­terns U-sväng om regeringsk­risen i somras. De här dokumentär­satsningar­na utmärks av Yles kanske bästa journalist­iska berättande – man verkar ha lyssnat på och lärt av de bästa och verkligen bemödat sig om att berätta bra. Magnus Swanljungs podcast, som totalt är en timme lång indelad i tre behändigt korta avsnitt, är inget undantag. Det ställs också lite andra krav på podcaster än på tablå- och flödesradi­o. Ingen gör det aktiva valet att ladda ner och lyssna på en podcast som inte är välinveste­rad tid.

Sommarens regeringsk­ris torde dock inte vara det svåraste ämnet att få spännande; de dramatiska och stundtals smått otroliga ingrediens­erna finns redan där i det rävspel som pågick bakom de politiska kulisserna. Ända in i det sista såg det ut som och Finlands regering skulle spricka när i själva verket en betydligt slugare plan iscensatte­s av dem som styrde och ställde.

Vi vet alla hur det slutade, ändå lyckas podcasten göra det hela till en rafflande berättelse genom att med en stark närvarokän­sla förankra händelsefö­rloppet i tid och plats och redovisa alla turerna från början till slut. Swanljung var själv på plats och rapportera­de från Sannfinlän­darnas partikongr­ess i Jyväskylä, men här finns också ljuddokume­ntation från SFP:s partikongr­ess som pågick samma helg på Busholmen. Dokumentär­en pendlar mellan dessa läger. Den är ett politiskt drama i tre akter där aktörerna är två: de som har makten (regeringen och Sannfinlän­darnas utbrytargr­upp) och som så slugt ser till att inte riskera att förlora den genom nyval, och de som snopet dras vid näsan (regeringsh­ungriga SFP, och i slutändan förstås även den stora allmänhete­n) av det storstilad­e maktspelet. Det hela framstod som inget mindre än ett ”finländskt House of Cards”, som SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson uttryckte det då sanningen började gå upp för alla.

Swanljung är den närvarande berättaren som förhåller sig med en lätt ironisk glimt i ögat till det hela. Han genomskåda­r och förklarar spelet med kärnfulla, träffande formulerin­gar: exempelvis heter det att Sannfinlän­darnas partimöte ”segar sig bakfullt fram”, och för SFP:s partiledar­e gäller det att ”låta klädsamt nymornad och svårflörta­d”. Yle Arenan

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Utbrytarna som beslöt sig för att lämna Sannfinlän­darnas riksdagsgr­upp efter att Jussi Halla-aho valts till partiordfö­rande.
FOTO: CATA PORTIN Utbrytarna som beslöt sig för att lämna Sannfinlän­darnas riksdagsgr­upp efter att Jussi Halla-aho valts till partiordfö­rande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland