Hufvudstadsbladet

Prinsarna minns sin mor

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ I år är det 20 sedan prinsessan Diana förolyckad­es i en bilkrasch i en tunnel i Paris. Världen sörjde kollektivt och paparazzif­otografern­a pekades ut som skyldiga till olyckan. En av de bilder som fastnade på näthinnan var när prinsarna William och Harry, tolv respektive femton år gamla, med böjda huvuden stod och såg på blomsterha­vet utanför Kensington Palace.

I minnesdoku­mentären Diana, Our Mother: Her Life and Legacy intervjuas de samt Dianas bror och vänner om prinsessan.

Mest intressant är förstås att

prinsarna William och Harry talar om sin mamma. De minns henne som kärleksful­l och full av humor och galna upptåg. De ångrar att det sista telefonsam­talet när hon ringde dem den sista kvällen från Paris inte blev längre. Och i efterhand tycker de att hon klädde dem konstigt i likadana kläder när de var små, nästan som om hon ville skämta med dem (det kan ha något att göra med hur modet såg ut på åttiotalet också). Redan som små fick de följa med henne på hennes välgörenhe­tsuppdrag, frågor som åtminstone prins William fortsatt engagera sig i.

Det är inte fråga om någon lång och fyllig intervju med prinsarna, utan den måste späs ut med intervjuer med andra människor. Inget sägs som inte sagts förr om Diana. Att hon var oerhört mån om sina söner som var hennes ögonstenar. Att hon på grund av egna svårighete­r i livet hade lätt för att leva sig in i andra människors situation; hon var bra på att förmedla värme och empati i möten med människor som hade det svårt.

Det mest unika är nog de privata familjefil­merna av henne när hon var barn. Och att prinsarna ställt upp och talar om sin mamma förstås. I övrigt fungerar dokumentär­en som en påminnelse för att minnet av Diana inte ska blekna.

Dokumentär­en visades i Yle i augusti. TV4 22.00

 ?? FOTO: TIM GRAHAM ?? Prinsessan Diana tillsamman­s med sönerna William och Harry.
FOTO: TIM GRAHAM Prinsessan Diana tillsamman­s med sönerna William och Harry.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland