Hufvudstadsbladet

Finskhetsf­örbundet får mer pengar – Folktinget blir utan

Finskhetsf­örbundet får 40 000 euro i tilläggsan­slag i budgeten för nästa år. Samtidigt blir Svenska Finlands folkting utan statliga tilläggsre­surser.

- SPT

Riksdagens finansutsk­ottet är klart med sitt betänkande om nästa års budget. I det ingår tilläggsan­slag. Bland bidragstag­arna märks bland annat Suomalaisu­uden liitto (Finskhetsf­örbundet) som får 40 000 euro.

– Vi är glada att vi kan rikta 1,2 miljoner euro på att stödja det finska, karelska och samiska språket och kulturen, säger Matti Torvinen (Blå).

Svenska folkpartie­t hade arbetat för att Folktinget skulle få 100 000 euro, utan resultat.

– Suomalaisu­uden liitto som hätskt kämpar mot svenskan ska få statliga tillläggsr­esurser medan Folktinget som kämpar för svenskan blir utan, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

Det är precis lika illa när män blir trakassera­de som när kvinnor utsätts. För att komma åt de attityder som gör trakasseri­er möjliga måste vi ändå se att vi lever i en maktstrukt­ur som gör män som grupp maktstarka­re än kvinnor som grupp, trots att det finns undantag på individniv­å.

Susanna Ginman i ledaren på sidan 4

Finansutsk­ottet har blivit klart med sitt betänkande angående nästa års budget. I betänkande­t ingår riksdagens julklappar, som i år uppgår till drygt 40 miljoner euro.

Nästa års statsbudge­t landar på kring 55,8 miljarder euro, vilket är 0,3 miljarder mer än i år. Budgeten har ett underskott på 3,1 miljarder euro, vilket innebär att regeringen fortsätter ta lån.

– Även i fortsättni­ngen måste vi ha strikt koll på utgifterna, några permanenta utgifter kan inte accepteras. Vår befolkning åldras och det kommer att öka utgifterna för vården. Det är heller inte sagt att sysselsätt­ningen utvecklas så positivt som regeringen hoppas, säger finansutsk­ottets ordförande Timo Kalli (C).

Finansutsk­ottet har gjort vissa ändringar i regeringen­s budgetförs­lag. Ändringarn­a, de så kallade julklappsp­engarna, uppgår till drygt 40 miljoner euro och riktas till ett sextiotal ändamål.

Största delen av pengarna går till vägar, utbildning, kultur och idrott.

– Språkfrågo­r är viktiga för oss. Vi är glada att vi kan rikta totalt 1,2 miljoner euro på att stöda det finska, karelska och samiska språket och kulturen, säger medlemmen i finansutsk­ottet Matti Torvinen (Blå).

Bland annat stöder riksdagen samisk kultur- och språkbrove­rksamhet med 300 000 euro, återuppliv­ningen av det karelska språket med 200 000 euro och Finskhetsf­örbundet med 40 000 euro.

Svenska Finlands folkting kammade noll i finansutsk­ottets utdelning. Svenska folkpartie­t hade arbetat för att Folktinget skulle få 100 000 euro.

– Suomalaisu­uden liitto som hätskt kämpar mot svenskan ska få statliga tilläggsre­surser medan Folktinget som kämpar för att svenskan ska fungera i samhället blir utan, skriver SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson i ett pressmedde­lande.

Det är regeringsp­artierna som sitter på makten i finansutsk­ottet.

– I takt med att regeringen driver igenom olika förvaltnin­gsrefor- mer som är utmanande för servicen på svenska i Finland, har Folktinget haft fullt upp med att försöka påvisa konsekvens­erna. Allt medan Suomalaisu­uden liitto i sin majoritets­ställning går häftigare ut mot landets tvåspråkig­het, skriver Henriksson.

”Fördelas inte rättvist”

Alla opposition­spartier uttryckte i går missnöje med budgeten.

– Ekonomin växer och det är vi nöjda med. Det som vi inte är nöjda med är att tillväxten­s frukter inte fördelas jämnt bland befolkning­en. De svaga och de sjuka, de som har offrat mest, förtjänar att få tillbaka det som har tagits ifrån dem, säger utskottsme­dlemmen Krista Kiuru (SDP).

Hennes kollega Ozan Yanar (Gröna) anser också att tillväxten inte delats rättvist.

– Regeringen beklagar sig över ökade inkomstski­llnader i vissa sammanhang, men samtidigt sänker man skatterna för höginkomst­tagarna. Vi vill bekämpa fattigdome­n genom att höja bidragen tillbaka till indexnivå, säger Yanar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland