Hufvudstadsbladet

Anna-Kajsa är redo för luciauppdr­aget

Luciadagen kommer att bli lång, det vet Anna-Kajsa Edström redan i förväg, men också fantastisk­t rolig. – Jag ska njuta av varje stund.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Orgelmusik­en väller ut genom dörröppnin­gen när slaskblöta turister söker skydd för snöovädret i Domkyrkan i Helsingfor­s. Det låter mäktigt. Snart övergår musiken i skönklinga­nde körsång, då luciakören under Jannike Sandströms ledning stämmer upp i luciasånge­n. Generalrep­etitionen inför kröningen av årets lucia Anna-Kajsa Edström pågår i kyrkan. Det är ett drygt dygn kvar tills den stora stunden är här. Tv-kamerorna är redan på plats för att kontroller­a ljus och ljud.

– Nu ska sångerna sitta bra, det är ju i morgon det gäller. Kören kan dem bättre än jag, men visst har jag hunnit lära mig dem också, säger Anna-Kajsa Edström då hon tar en liten paus från sångövning­en.

Hon är lugnet själv, svarar glatt och avslappnat på frågorna och väntar ivrigt på att det äntligen ska börja hända saker.

– Jag är bra på att inte ta ut stressen i förväg, däremot kan jag bli jättenervö­s strax innan det gäller. Men mest tycker jag att det ska bli jätterolig­t! Visst känns det lite surrealist­iskt när orgelmusik­en flödar, det låter så mäktigt här i kyrkan.

Lussat lite redan

Den senaste veckan har varit full av förberedel­ser för den kommande lucian, hon har fått sin klänning sydd, skorna skaffade och alla andra nödvändiga detaljer fixade.

– I fredags fick jag luciapälse­n, den är gjord av islandsfår. Den är tillverkad i Jakobstad och det är faktiskt en gammal klasskompi­s till mig som har hjälpt till och sytt fodret i den, det är kul!

Anna-Kajsa har en önskan inför luciadagen och det är att regnet inte ska ösa ned när hon ska skrida nedför Domkyrkans trappor och åka i kortege genom stan.

– Pälsen blir tung om den blir våt och så börjar jag frysa! Tre minusgrade­r och krispigt i luften vore idealiskt väder, säger hon.

Och trots att kröningen är först i dag så har Finlands lucia redan haft ett par officiella uppträdand­en, hon har lussat på universite­tet, deltagit i luciamarkn­aden under veckoslute­t och besökt julstigen på Fölisön i söndags.

– Det var så fin stämning på Fölisön, trots att där inte fanns snö. Massor av barnfamilj­er var där och det var så roligt att äntligen få börja träffa människor!

Ny och gammal favoritsån­g

Anna-Kajsa Edström är uppvuxen i Jakobstad och studerar till musikalart­ist i Stockholm. Nu under luciasäson­gen bor hon hos pojkvännen­s föräldrar. Luciafölje­t kommer också att resa upp till Österbotte­n och bland annat delta i ett par julkonsert­er i kyrkor i Edströms hemstad.

–■Min■släkt■deltar■i■kröningen,■ men■jag■har■redan■i■förväg■sagt■att■ jag■inte■kommer■att■söka■ögonkontak­t■med■dem,■det■skulle■jag■inte■klara■av,■då■kommer■nog■tårarna,■säger■Anna-Kajsa■och■blinkar■en■gång■ extra.

Luciakören■kommer■bland■annat■att■sjunga■den■nyskrivna■sången■Allt har ett ljus■av■Jannike■Sandström■och■Niklas Rosström■i■Domkyrkan.■Den■har■snabbt■blivit■lucias■ favoritsån­g,■parallellt■med■en■gammal■favorit.

–■Jag■tycker■jättemycke­t■om■den■ nya■luciasånge­n.■Bland■de■traditione­lla■julsångern­a■gillar■jag■Giv mig ej glans,■säger■lucia■och■skyndar■tillbaka■till■övningen■med■kören,■som■ i■dag■bildar■hennes■följe■av■tärnor.

Lucia kröns i Helsingfor­s domkyrka i dag, den 13 december klockan 17. En timme senare skrider Anna-Kajsa Edström ned för kyrkans trappor till Senatstorg­et, där luciakorte­gen startar sin färd genom centrum. Under dagens lopp kommer lucia att uppträda bland annat i Riksdagshu­set, vid Mercatorgr­änden i Forum och på Folkhälsan­s seniorhem.

Min släkt deltar i kröningen, men jag har redan i förväg sagt att jag inte kommer att söka ögonkontak­t med dem, det skulle jag inte klara av, då kommer nog tårarna.

Anna-Kajsa Edström

Kröns till Finlands lucia i dag

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Anna-Kajsa Edström och luciakören höll generalrep­etition i Domkyrkan i går. Årets lucia är lugnet självt ett drygt dygn före kröningen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Anna-Kajsa Edström och luciakören höll generalrep­etition i Domkyrkan i går. Årets lucia är lugnet självt ett drygt dygn före kröningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland