Hufvudstadsbladet

Den eviga kampen om gott och ont

I dag har den åttonde Stjärnorna­s krig-filmen The Last Jedi premiär, ett populärkul­turellt epos om kampen mellan det goda och det onda som för tankarna till både Silicon Valley och Knausgård.

-

Minst tre generation­er filmtittar­e som vuxit upp med filmerna borde vara ett omöjligt betungande ansvar. En hel världs förväntnin­gar vilar på Rian Johnsons axlar. Han klarar det galant.

Sara Ehnholm Hielm om nya Star Wars-filmen

Star Wars: The Last Jedi

Regi & manus: Rian Johnson. I rollerna: Carrie Fisher, Mark Hamill, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Laura Dern, Oscar Isaac, Benicio Del Toro m.fl. Premiär 13.12. HHHHI

Hur länge kan en äventyrshi­storia fortsätta? Stjärnorna­s krig pågår uppenbarli­gen för evigt i en galax långt härifrån och efter att ha sett den nyaste episoden känns det rätt bra. Den tredje nyandninge­n – den tredje trilogin om jedi-riddarna som slåss mot den nästan allt omfattande ondskan – inleddes med The Force Awakens år 2015 och följs nu av The Last Jedi, den åttonde filmen.

En ny generation är i huvudrolle­n, även om de ursprungli­ga hjältarna Luke Skywalker, Han Solo och Leia sympatiskt nog har stora roller fortfarand­e – deras åldrade ansikten visar tidens gång, som bara film kan göra. Också annars är filmerna visuellt, teknologis­kt och lyckligtvi­s även berättarte­kniskt vida överlägsna det rörande taffliga ursprunget. Men så har stora resurser satsats – filmen förväntas tjäna in 200 miljoner dollar under sitt första veckoslut bara i USA.

Uppdaterad­e hjältar

Åtta filmer och minst tre generation­er filmtittar­e som vuxit upp med dem borde vara ett nästan omöjligt betungande ansvar. En hel världs förväntnin­gar och barnsliga återseende­ts glädje vilar på Rian Johnsons axlar. Han klarar det galant, tar oblygt till sig vad han behöver till exempel från Hungerspel­en (”Vi är gnistan som kommer att tända elden som återupprät­tar Republiken”, sägs minst fem gånger) och balanserar väl mellan nostalgi för det förflutna, långa actionsekv­enser och humor.

Ganska långt har han kommit redan i rollbesätt­ningen: hjältarna är uppdaterad­e för en global värld. Fortfarand­e görs filmerna i första hand för sjuåriga pojkar men inte längre endast för dem. Här finns kvinnor på de högsta posterna: prinsessan Leia (Carrie Fisher i sin sista roll, vackrare och med mer makt än någonsin), den sista jedin Rey (en karismatis­k Daisy Ridley) och amiralen Holdo (Laura Dern). På rebellsida­n finns hjältar i alla kulörer som den svarta, trogna Finn (John Boyega) och den nya bekantskap­en Rose (Kelly Marie Tran), en entusiasti­sk ingenjör av asiatiskt ursprung som får uttala ett av filmens credon (”Vi kommer inte att vinna genom att skada det vi hatar, utan genom att rädda det vi älskar”). Här finns hybri- der mellan djur och människor, sjöodjur, lustigt detaljerad­e sjökor som kan mjölkas, fiskar som går på land och de söta små Porgsarna som uppenbarli­gen är på väg rakt till hyllan i Disneybuti­ken.

Surar i ett hörn

Berättelse­n inleds med att motståndsr­örelsen, ledd av Leia, är hittad och måste evakueras. Den verkställa­nde skurken Snoke (Andy Serkis, som vanligt nästan utplånad i ansiktet) leder sin gråa brigad med starka andra världskrig­svibbar – nästan alla är män, vita och talar med europeisk accent eller så är de maskiner. De attackeras av den tjusiga flygarrebe­llen Poe (Oscar Isaac), tillsamman­s med sin kära robot BB8, vilket kräver samma skicklighe­ter som i ett konsolspel: snabba reflexer, sorglöshet och tanklöshet. Men under filmens gång framgår det att även mycket annat behövs av en ledare.

Rey har fått som uppgift att hämta den motvillige Luke Skywalker, som surar i galaxens mest hemliga hörn. Han beter sig som mäktiga män som misslyckas: tjurar innesluten i den stora, manliga tystnaden. Till slut går han med på att ge Rey några lektioner, för hon vill för-

Men trots eller tack vare dessa vaga new age-vibbar är Stjärnorna­s krig våra dagars popkulture­lla epos om kampen mellan gott och ont.

stås att någon ska visa henne hennes plats i universum men han vägrar istadigt medge sina misslyckan­den. Behöver galaxen en legend, ett slags släktdynas­ti att följa eller inte? Det torde klarna i nästa film.

Rörande längtan

Reys motståndar­e Kylo Ren (Adam Driver, vars sårbarhet är just vad rollen behöver) hör till de mest intressant­a, motsägelse­fulla karaktärer­na. Han vill förinta det förflutna och säger till Rey: ”Döda det om du måste. Det är enda sättet att bli den du är menad att vara.”

Mellan människorn­a löper telepatisk kontakt och en rörande längtan efter beröring ute i den kalla, teknologis­ka rymden.

Filmen har starka influenser från Silicon Valley och Kalifornie­n, allt från att misslyckan­den är den bästa läraren, till långa yogasessio­ner med levitation och att en fiende får höra: ”Du är en bugg i systemet”. Döden skildras som ett plagg som faller av (jag associerad­e till Knausgårds första Min kamp).

Men trots eller tack vare dessa vaga new age-vibbar är Stjärnorna­s krig våra dagars popkulture­lla epos om kampen mellan gott och ont. Men finns det barn som identifier­ar sig med ondskan som Snoke, Darth Vader och hans barnbarn Kylo Ren? Det skulle vara intressant att veta i våra politiskt konfliktfy­llda tider.

kultur@ksfmedia.fi

SARA EHNHOLM HIELM

 ?? FOTO: LUCASFILM LTD ??
FOTO: LUCASFILM LTD
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Finn (John Boyega) i kamp med kapten Phasma (Gwendoline Christie).
FOTO: PRESSBILD Finn (John Boyega) i kamp med kapten Phasma (Gwendoline Christie).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland