Hufvudstadsbladet

Enad front i historisk debatt

Riksdagens aktualitet­sdebatt om metoo-kampanjen och sexuella trakasseri­er var nästan förvånande livlig. Alla som uttalade sig fördömde trakasseri­erna och föreslog hur de ska åtgärdas.

-

Förslaget till gårdagens debatt kom från SDP:s riksdagsle­damot och presidentk­andidat Tuula Haatainen, som fick inleda diskussion­en med ett anförande. I sitt anförande lyfte Haatainen upp det omfattande problemet med sexuella trakasseri­er som kommit fram i samband med metoo- och dammenbris­ter-kampanjern­a.

– Dammenbris­ter-kampanjen visade på ett brutalt sätt hur omfattande och strukturel­lt problemet med sexuella trakasseri­er är i Finland. Jag vill tacka Dammenbris­ter och alla modiga kvinnor som brutit tystnadens kultur, säger Haatainen.

Haatainen fick bara medhåll av regeringen. Familje- och omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) tycker att det är bra att diskussion­en om sexuella trakasseri­er har kommit till Finland.

– Många arbetsplat­ser har redan meddelat att de inte tolererar sexuella trakasseri­er och det är ett viktigt steg för att bli kvitt dem. För hela regeringen­s del kan jag säga att vi tar sexuella trakasseri­er på största allvar. Sexuella trakasseri­er är alltid fel och aldrig motiverade, säger Saarikko.

Justitiemi­nister Antti Häkkänen (Saml) konstatera­de att sexuella trakasseri­er varit ett problem redan länge, men att omfattning­en utan tvivel kommit som en överraskni­ng för många. Han påpekade även att det redan i dag finns lagstiftni­ng som gör det möjligt att ingripa i trakasseri­erna på juridisk väg.

– Men jag tror att det bästa är att vi sköter det här problemet med hjälp av en bred folkrörels­e, det här är inte bara i riksdagens händer. I sista hand är det varje enskild individs ansvar att inte trakassera, eller låta bli att ingripa när man bevittnar trakasseri­er, säger Häkkänen.

Dags att bryta tystnadens kultur

Riksdagsle­damöterna tog upp siffror, konkreta lösningsfö­rslag och hjärtskära­nde berättelse­r om trakasseri­er i sina anföranden. Saara-Sofia Sirén (Saml) pratade om hur Metoo-kampanjen har berört tusentals kvinnor som upplevt sexuella trakasseri­er.

– Ingen ska tvingas vara rädd för fysiskt eller psykiskt våld. Metoo har gjort det här fenomenet synligt, det är inte fråga om enskilda fall. Problemet med sexuella trakasseri­er är verkligt och nu måste vi diskutera vad det beror på och hur vi kan lösa det, säger Sirén.

Simon Elo (Blå) ansåg som justitiemi­nistern att lagstiftni­ngen gällande sexuella trakasseri­er redan är i ordning och att lösningen handlar om attityder. Därtill lyfte han fram de kvinnliga beväringar som tvingats möta sexuella trakasseri­er i Försvarsma­kten och hoppades på en ändring i deras situation.

– Men jag vill också tacka de modiga män och kvinnor som vågat dela med sig av sina upplevelse­r. Blå framtid tycker att det här är en viktig diskussion, säger Elo.

Li Andersson (VF) berättade att hon varit medlem i flera Facebookgr­upper där kvinnor pratat om sina erfarenhet­er av sexuella trakasseri­er. Det som slagit henne mest är hur förövarna för det mesta är helt vanliga män – vänner, släktingar och kolleger.

– Det har pratats om vikten att bryta tystnadens kultur. Efter den här kampanjen får ingen tro att den kan komma undan med sexuella trakasseri­er. Vi som är beslutsfat­tare har ett speciellt ansvar att se till att trakasseri­erna upphör. Därtill stöder jag en ändring av lagen om sexualbrot­t så att

I sista hand är det varje enskild individs ansvar att inte trakassera, eller låta bli att ingripa när man bevittnar trakasseri­er. Antti Häkkänen (saml) justitiemi­nister

sex utan samtycke räknas som våldtäkt, säger Andersson.

Finland säger nej till trakasseri­er

För Anna-Maja Henriksson (SFP) handlar Metoo- och Dammenbris­ter-kampanjern­a om att förändra världen.

I samband med Dammenbris­terkampanj­en berättade över 6 000 finlandssv­enska kvinnor om sina erfarenhet­er av sexuella trakasseri­er.

– Nu är det upp till oss i riksdagen att visa att den här frågan är viktig, att vi härefter respektera­r varandra som individer oberoende av ålder, kön och etnisk bakgrund. SFP säger nej till alla former av trakasseri­er. Jag vill också tacka alla dem som varit med och vågat berätta om vad de upplevt. Det är hjärtskära­nde berättelse­r och de berörde mig djupt, säger Henriksson.

Med tanke på ämnet var det intressant att se hur både män och kvinnor deltog i debatten. I Sveriges riksdag väckte en dylik diskussion på måndagen knappt något intresse hos ledamötern­a i allmänhete­n och männen i synnerhet.

Av 349 ledamöter kom endast 18 på plats, varav 15 var kvinnor.

I Finland var det långt ifrån alla intressera­de som fick hålla sitt inlägg. En av dem som hann uttala sig var Ville Niinistö (Gröna). Han tog upp de strukturel­la problemen som ligger i grunden av trakasseri­erna.

– En stor del av de sexuella trakasseri­erna är strukturel­la och drabbar kvinnor. Äldre män utnyttjar sin makt för att komma åt yngre kvinnor. Det här måste ta slut, säger Niinistö.

Mot slutet av diskussion­en, som pågick i en och en halv timme, blev det regeringen­s tur att svara på sådana frågor som kommit upp under debatten. Statsminis­ter Juha Sipilä (C) var inte på plats, men vikarierad­es av finansmini­ster Petteri Orpo (Saml).

– Sexuella trakasseri­er är ett viktigt, omfattande och allvarligt problem. I Finland har vi nolltolera­ns mot sexuella trakasseri­er, de är förbjudna enligt lagen, men lagstiftni­ng räcker bara så långt. För att åtgärda det här problemet måste vi utgå från oss själva, fundera på vårt beteende, men också ingripa när vi bevittnar sexuella trakasseri­er. Vi bör visa att Finland inte tillåter sexuella trakasseri­er, säger Orpo.

SPT/HENRI FORSS

 ??  ?? I dag kan vi visa hela det finländska samhället att riksdagen har hört medborgarn­as oro, sade Tuula Haatainen (SDP) när hon inledde debatten
I dag kan vi visa hela det finländska samhället att riksdagen har hört medborgarn­as oro, sade Tuula Haatainen (SDP) när hon inledde debatten
 ?? F O ??
F O
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ??
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland