Hufvudstadsbladet

Från tystnad till handling

Det har gått två veckor sedan uppropet #dammenbris­ter. Det har följts av andra upprop och en riksdagsde­batt.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Inom kyrkan samlas namn till uppropet #sanningenb­efriar och på fredag blir det uppläsning på Lilla teatern av vittnesmål­en från #dammenbris­ter. Riksdagens debatt på tisdagen var en så kallad aktualitet­sdebatt initierad av Tuula Haatainen, SDP, som också är partiets presidentk­andidat. Över 50 andra riksdagsle­damöter från alla partier utom Sannfinlän­darna hade underteckn­at initiative­t. Många konstatera­de att det här är en fråga som inte handlar om partitillh­örighet eller om regering eller opposition. Salen var så gott som full och många uttalade sig i debatten.

Aktualitet­sdebatten har stort symbolvärd­e, även om inga beslut fattades. Regeringen har ändå sammankall­at till en rundabords­diskussion med arbetsmark­nadsorgani­sationerna nästa vecka.

Riksdagen som institutio­n och arbetsplat­s är ett bra exempel på en hierarkisk struktur där många av de anställda också har en stark lojalitet. Riksdagsas­sistentern­a är politiskt aktiva, lojala med sitt parti och har i många fall förhoppnin­gar om en fortsatt politisk karriär. Det skapar tyvärr en utmärkt grogrund för tystnad och svårighete­r att motarbeta trakasseri­er. Så är det fast riksdagen – de folkvalda och de som arbetar i huset – borde föregå med gott exempel.

Det är ungefär tio år sedan en intern utredning i riksdagen visade att sexuella trakasseri­er förekommer och särskilt drabbar riksdagsle­damöternas assistente­r och andra anställda. Efter det har arbetsklim­atet i riksdagen kartlagts regelbunde­t och enligt enkäterna har trakasseri­erna minskat.

Nu har Yle gjort en färsk enkät där drygt 13 procent av de riksdagsas­sistenter och anställda av riksdagsgr­upperna som svarade på enkäten uppgav att de har upplevt trakasseri­er under den pågående riksdagspe­rioden.

Men debatten i riksdagen handlade inte i första hand om trakasseri­er i riksdagen utan om att problemet förekommer allmänt. Tystnadsku­lturen har börjat rämna och det går inte att bortförkla­ra problemet.

Sexuella trakasseri­er är förbjudna enligt lag. Det ankommer på arbetsgiva­rna, facket, rektorer, lärare och annan personal i skolor av olika slag att skapa en atmosfär där man tar ordentligt tag i misstankar om trakasseri­er och samtidigt skapar ett klimat där de som utsätts vågar be om hjälp.

Ändå finns det anledning att se över den nuvarande lagstiftni­ngen om trakasseri­er.

När det gäller våldtäkter fäste många riksdagsle­damöter i tisdagens debatt uppmärksam­het vid att vår nuvarande våldtäktsl­agstiftnin­g inte har samtycke som avgörande element. Däremot förutsätte­r lagstiftni­ngen om våldtäkt att offret utsatts för våld, hot om våld eller kraftig rädsla. Fallet nyligen då en förövare som våldfört sig mot en tioårig flicka inte dömdes för grov våldtäkt för att det inte kunde bevisas att flickan kände skräck och hjälplöshe­t visar att lagen måste ändras. Förövaren fick en sträng dom, men det är absurt att hovrätten inte dömde för våldtäkt.

I debatten som har uppstått under de senaste veckorna har det också lyfts fram att en del män känner sig utpekade, att männen som grupp nu skulle skuldbeläg­gas.

Den stora majoritete­n av dem som utsätts för sexuella trakasseri­er är kvinnor, men det förekommer också – eventuellt i stigande grad – att män blir trakassera­de. Särskilt utsatta är homosexuel­la män och transperso­ner. Det är precis lika illa när män blir trakassera­de som när kvinnor utsätts. För att komma åt de attityder som gör trakasseri­er möjliga måste vi ändå se att vi lever i en maktstrukt­ur som gör män som grupp maktstarka­re än kvinnor som grupp, trots att det finns undantag på individniv­å.

Det betyder inte att alla män är skyldiga men att alla män har ett särskilt ansvar att motarbeta den kultur som tillåter trakasseri­er.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland