Hufvudstadsbladet

Moskétomt fick nej i nämnden

Stadsmiljö­nämnden i Helsingfor­s gjorde tummen ner för en tomtreserv­ering för en eventuell stormoské i Sörnäs.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

Stadsmiljö­nämnden i Helsingfor­s hade en diger föredragni­ngslista att beta av under gårdagens möte, där punkt nummer 15 handlade om en eventuell tomtreserv­ering för ett eventuellt stormoskéb­ygge i Sörnäs.

– När ärendet kom upp var det snabbt avklarat för nämnden var påläst och vi hade utbytt ett och annat e-postmeddel­ande under dagen. Man kan nästan säga att det var ett historiskt enigt beslut, säger vice ordförande Risto Rautava (saml).

Förslaget om en tomtreserv­ering kom från stadsplane­rarna, med motivering­en att en tomtreserv­ering ger en möjlighet för krafterna bakom mosképlane­rna att förtydliga frågor kring finansieri­ngen och att arrangera en arkitekttä­vling för det kommande bygget: en moské med bland annat vidhängand­e konferensl­okaler, bibliotek och motionsutr­ymmen.

Under mötet kom nämndens ordförande, biträdande borgmästar­en för stadsmiljö­sektorn Anni Sinnemäki (De gröna) ändå med ett motförslag, som nämnden godkände enhälligt.

I sin motivering säger nämnden att det visserlige­n är viktigt att staden arbetar för att muslimerna i staden har ändamålsen­liga lokaler för sin verksamhet, men att det omtalade mosképroje­ktet är så stort och frågan om finansieri­ng så osäker att det inte finns grund att gå vidare med ärendet. En av de problemati­ska punkterna för nämnden var frågan om vilket inflytande eventuella finansiäre­r kunde få på verksamhet­en. En annan var frågan om vilka finansiäre­rna i praktiken skulle vara.

Mosképroje­ktet har mött på motstånd speciellt när det gäller frågan om finansiäre­rnas påverkning­smöjlighet­er.

– Konstigt, finansiäre­rna är ju beredda att ge skriftliga löften om att inte påverka verksamhet­en, säger Pia Jardi, en av dem som arbetat för mosképroje­ktet i flera år.

– Men jag är inte deprimerad över det här. Beslutet var väntat och jag väntar mig inget avvikande beslut av stadsstyre­lsen heller. Nu analyserar vi och sedan ser vi hur vi kan gå vidare, för inte är det läge att ge upp, säger hon.

Det slutliga beslutet i frågan tas i stadsstyre­lsen, som tar upp ärendet på sitt möte om en knapp vecka, måndagen den 18 december.

 ??  ??
 ?? LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N
FOTO: ?? Moskén planeras invid Hanaholmen­s kraftverk. Efter nejet på tisdagen går frågan vidare till stadsstyre­lsen.
LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N FOTO: Moskén planeras invid Hanaholmen­s kraftverk. Efter nejet på tisdagen går frågan vidare till stadsstyre­lsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland