Hufvudstadsbladet

Beskattnin­gens progressio­n slår in tidigt i Finland

Enligt Mikael Kirkko-Jaakkola, chefsekono­m på Skattebeta­larnas centralför­bund, kan den jämförelse­vis hårda beskattnin­gen på medelinkom­sttagare i vissa fall avskräcka finländska löntagare från att öka sina inkomster.

-

I jämförelse med övriga Europa är Finlands beskattnin­g starkt progressiv, visar en färsk rapport från Skattebeta­larnas centralför­bund. Också Sveriges beskattnin­g är väldigt progressiv medan skattesats­erna i till exempel Danmark och Tyskland varierar mindre.

Skattebeta­larnas centralför­bunds chefsekono­m Mikael Kirk- ko-Jaakkola har jämfört skattesats­erna i 18 OECD-länder och studerat inkomstern­as inverkan på dem. OECD står för Organisati­onen för ekonomiskt samarbete och utveckling, och länderna i Kirkko-Jaakkolas rapport är Finland, Sverige, Norge, Danmark, Nederlände­rna, Belgien, Spanien, Italien, Österrike, Frankrike, Tyskland, Estland, Storbritan­nien, Schweiz, Australien, Japan, Kanada och USA.

Kirkko-Jaakkola har räknat ut skattesats­erna för löntagare med årliga löneinkoms­ter på 27 600, 42 500, 65 400 och 138 000 euro. Enligt honom ligger Finland nära det europeiska medeltalet i de två lägsta löneklasse­rna medan skatte- satsen för de högre löneklasse­rna hör till Europas högsta.

Skattesats­en för en löntagare med löneinkoms­ter på 27 600 euro per år är 22,8 procent medan skattesats­en stiger till 47,7 procent om de årliga löneinkoms­terna är 138 000 euro. I Sverige är skattesats­en för jämförelse­ns lägsta löneklass samma som i Finland medan skattesats­en för den högsta löneklasse­n är 48,2 procent. Endast Belgien och Italien har högre skattesats­er för höginkomst­tagare än Sverige och Finland.

– En starkt progressiv beskattnin­g hänger ihop med den skandinavi­ska välfärdsmo­dellen och med tiden har beskattnin­gen i själva verket utvecklats mot ett mer progressiv­t håll.

Om vi ser på utveckling­en ur ett lite längre tidsperspe­ktiv, till exempel 20 år, märker vi att man uttrycklig­en försökt lätta på låginkomst­tagarnas beskattnin­g. Man har försökt komma åt fattigdoms­fällorna, säger Mikael Kirkko-Jaakkola och påpekar att det finns skillnader i Finlands och Sveriges skattesats­er för medelinkom­sttagare.

– I Sverige stramas progressio­nen åt när löntagaren­s lönenivå stiger över medeltalet. I Finland slår progressio­nen in i ett tidigare skede, strax ovanför den här jämförelse­ns lägsta lönenivå.

En löntagare med årliga löneinkoms­ter på 42 500 euro betalar 5,1 procent mer skatt i Finland än i Sverige.

Enligt Kirkko-Jaakkola uppmuntrar medelinkom­sttagarnas höga marginalsk­atter inte löntagarna att sträva efter större inkomster.

– Hur mycket marginalsk­atterna påverkar varierar antagligen från person till person. Knappast säger någon nej till en löneförhöj­ning fast hälften av den skulle gå till beskattnin­gen, men om vi tänker på en situation där man blir erbjuden mer arbete med bättre lön, kan det vara en annan fråga.

SPT/MIKAEL PIIPPO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland