Hufvudstadsbladet

Riksdagen godkände språkförsö­ket

- LAURA KLINGBERG

Riksdagen godkände på tisdagen lagen om språkförsö­ket, som innebär att 2 200 elever i grundskola­ns årskurs 5–6 erbjuds en möjlighet att välja undervisni­ng i ett annat språk i stället för den obligatori­ska svenskunde­rvisningen. Lagen godkändes med rösterna 113-68.Den svenska riksdagsgr­uppen befarar att beslutet leder till ökad ojämlikhet.

– Ojämlikhet­en mellan barn och också mellan regionerna kommer att öka i och med språkförsö­ket. I praktiken är det föräldrarn­a som avgör om deras barn deltar i språkförsö­ket eller inte. Föräldrarn­as insikt i och förståelse för att man inte i årskurs 5 eller 6 kan veta vilka kunskaper man behöver i framtiden varierar stort, säger SFP:s riksdagsle­damot Mikaela Nylander i ett pressmedde­lande. Nylander är medlem i kulturutsk­ottet, som förberett lagen.

– Rent utbildning­spolitiskt är försöket besvärligt i och med att man avviker från principen om att grundlägga­nde utbildning­en ska erbjuda jämlika förutsättn­ingar för alla. Då ska man inte tillåtas välja bort ämnen man kan behöva senare i livet. I Finland borde vi läsa fler språk i ett tidigare skede, inte färre, säger Nylander.

Också Kristdemok­raterna oroar sig för konsekvens­erna och anser att eleverna ska lära sig flera språk.

– I stället för regeringen­s språkförsö­k bör skolan ges tillräckli­ga timresurse­r så att våra ungdomar lär sig flera språk. Att studera de båda nationalsp­råken är ingen belastning, tvärtom en rikedom, säger partiordfö­rande Sari Essayah i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland