Hufvudstadsbladet

”Det finns inget rationellt i antisemiti­ska våldsutbro­tt”

Judar i Sverige, liksom i flera andra europeiska länder, är utsatta från flera olika håll. Det säger Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemiti­sm.

-

Antisemiti­smen finns inom nazistiska rörelser som Nordiska motståndsr­örelsen med sin öppet antisemiti­ska agenda samt hos radikalt islamistis­ka grupper.

Den finns också bland människor med rötter i framför allt Mellanöste­rn och Nordafrika som har uppfostrat­s till att misstro judar. Det här för också bland andra Somar al Naher, som själv är från Syrien, fram i en artikel i Expressen.

– Om de här hållningar­na sätts i verket utgör de ett reellt hot, vilket de senaste dagarna har visat, säger Svante Weyler.

Ser man till antisemiti­sm i Sverige i stort ligger landet i olika undersökni­ngar under snittet i europeisk jämförelse, och har varit rätt konstant. Men den som kommer fram inom de olika gruppering­arna gör att många judar enligt honom känner olust och rädsla.

Alla judiska församling­ar har i dag omfattande säkerhetsa­rrangemang. När den judiska skolan ska spela fotboll sker det under bevakning, ger han som exempel.

I Umeå lade den judiska försam lingen ner sin verksamhet tidigare i år efter hot från nazister.

Brottsföre­byggande rådets statistik från 2015 visar på det högsta antalet anmälda hatbrott med antisemiti­ska motiv, runt 280 men Svante Weyler menar att mörkertale­t kan vara stort.

Undfalland­e politiker

Att antisemiti­sm i Malmö fått så mycket uppmärksam­het tror Svante Weyler beror på att det finns stora invandrarg­rupper i staden, men kanske framför allt på att den politiska ledningen inte har satt ner foten och reagerat på hat.

Också på annat håll, och på riksnivå, har makthavare kritiserat­s för undfallenh­et.

Här ser ändå Svante Weyler att en förändring har skett under hösten och vintern. Efter brandattac­ken mot synagogan i Göteborg, brandbombe­r och protester med hatiska slagord i Malmö har många fördömt händelsern­a.

– Vi måste vara väldigt tydliga med att den här antisemiti­smen och judehatet har ingen plats i vårt samhälle. Den ska inte ha något som helst utrymme, säger statsminis­ter Stefan Löfven till nyhetsbyrå­n TT och menar att Sverige har problem med antisemiti­sm.

I samband med protesten i Malmö i fredags gjorde polisen själv en anmälan mot hets mot folkgrupp, medan det ännu vid Nordiska motståndsr­örelsens oanmälda demonstrat­ion före bokmässan i Göteborg i september fanns en osäkerhet kring vad som kan räknas som det.

Även om de senaste dagarnas händelser kom efter Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, betonar Svante Weyler att det är en klassisk antisemiti­sm som visar sig.

– Man letar efter en rationalit­et i antisemiti­ska våldsutbro­tt, men det finns inget rationellt.

ANNA SVARTSTRöM

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ADAM IHSE ?? Två män har begärts häktade och en är fortsatt misstänkt efter en attack mot den judiska församling­en i Göteborg. Brandbombe­r kastades mot synagogan medan en fest för ungdomar ordnades där på lördagskvä­llen.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ADAM IHSE Två män har begärts häktade och en är fortsatt misstänkt efter en attack mot den judiska församling­en i Göteborg. Brandbombe­r kastades mot synagogan medan en fest för ungdomar ordnades där på lördagskvä­llen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland