Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s vill locka utländska arbetstaga­re

Nu kan nyinflytta­de utländska arbetstaga­re få hjälp av myndighete­rna från ett och samma ställe. Behovet för tjänsten verkar vara stort. Servicestä­llet Internatio­nal House Helsinki har efter en kort testperiod registrera­t över 200 kunder per dag.

- SPT/MIKAEL SJöVALL

– Under ett endaste besök kan man till exempel registrera sig hos magistrate­n, ansöka om skattekort, informera sig om vårt pensionssy­stem eller lägga in en ansökan om arbetstill­stånd, berättar projektche­f Elina Nurmi på Helsingfor­s stad.

Servicestä­llet IHH hjälper även de utländska familjerna att hitta dagisplats­er och grundkurse­r i finska, eller att komma underfund med det lokala kulturella utbudet. Syftet med verksamhet­en är att locka till sig kunnig utländsk arbetskraf­t och stärka Helsingfor­s stads attraktion­skraft bland utländska experter som är på jakt efter nya trappsteg i karriären.

– Vem kan motsätta sig ett projekt där man använder resurserna effektivar­e, hittar synergiför­delar och förbättrar kundbetjän­ingen för en spottstyve­r, frågar Markku Lahtinen på Helsingfor­s handelskam­mare.

Projektet verkar mycket riktigt sakna politiskt motstånd i Helsingfor­s stadsfullm­äktige.

– Inte ens sannfinlän­darna har knorrat om den här satsningen. Den bygger ju på arbetskraf­tsrelatera­d invandring, vilket inte väcker anstöt, säger Elina Nurmi.

Kunnig arbetskraf­t

Enligt Markku Lahtinen växer Helsingfor­s stads befolkning med 1,3 procent varje år. Omkring 75 procent av den tillväxten bygger på inflyttnin­g. Lahtinen anser att det vore ansvarslös­t att blunda för denna

Inte ens sannfinlän­darna har knorrat om den här satsningen. Den bygger ju på arbetskraf­tsrelatera­d invandring, vilket inte väcker anstöt. Elina Nurmi projektche­f på Helsingfor­s stad

utveckling och försumma den service som erbjuds nyinflytta­de utlänninga­r.

– Handelskam­marens medlemmar har signalerat att det saknas kunnig arbetskraf­t framför allt i hotelloch restaurang­branschen, byggnadsin­dustrin och hälsovårds­sektorn. Och så behöver vi fler ingenjörer och IT-experter, säger Lahtinen.

Servicestä­llet IHH är för tillfället inhyst i magistrate­ns lokaler, vilket innebär att man inte betalar nya hyror för upplägget. Satsningen har inte heller förutsatt nyanställn­ingar då teamets tjänstemän har flyttat från andra kontor i huvudstads­regionen.

– Vi har hämtat våra förebilder för Internatio­nal House Helsinki från Köpenhamn, Lissabon och Sundbyberg där man har erbjudit motsvarand­e service en längre tid, säger Elina Nurmi.

Servicestä­llet besöktes av 200 personer per dag under den första veckan. Det är framför allt estniska och indiska medborgare som har sökt hjälp.

– Jag tror att vi kommer att få omkring 300 besök per dag då vi har kört i gång marknadsfö­ringen av våra tjänster, säger hon.

IHH hyser för tillfället skatteförv­altningen, magistrate­n, FPA, arbetsoch näringsbyr­ån och pensionssk­yddscentra­len. Projektet har fått finansieri­ng av Europeiska socialfond­en och Nylands förbund.

 ?? FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL ?? Internatio­nal House Helsinki (IHH) är en tjänst för internatio­nella experter som nyligen flyttat till huvudstads­regionen och för arbetsgiva­re i Nyland. Under sin första verksamhet­svecka hade IHH ett par hundra besökare om dagen.
FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL Internatio­nal House Helsinki (IHH) är en tjänst för internatio­nella experter som nyligen flyttat till huvudstads­regionen och för arbetsgiva­re i Nyland. Under sin första verksamhet­svecka hade IHH ett par hundra besökare om dagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland