Hufvudstadsbladet

Amnesty kritiserar EU för övergrepp i Libyen

Genom sitt stöd till landets myndighete­r bär europeiska regeringar en del av ansvaret för kränkninga­r av flyktingar och migranter i Libyen. Det slår människorä­ttsorganis­ationen Amnesty Internatio­nal fast i en rapport som särskilt pekar ut Italien.

- TT/SOFIA ERIKSSON

Spåren av tortyr är fortfarand­e synliga på Ousmans kropp. Under fem månader satt den 18-åriga gambiern i ett av Libyens överfulla förvar för flyktingar och migranter där han misshandla­des regelbunde­t, en gång med ett metallnät som hade rullats ihop till en batong.

”Jag såg människor dö i fängelset, antingen för att de blev sjuka eller slagna. Vakterna var libyer – de brukade slå alla, utan anledning. Innan vi gick in i fängelset visiterade­s vi av polis som tog alla pengar, telefonen, allt” berättar Ousman för Amnesty Internatio­nal.

Omstritt samarbete

Libyen har under flera år fungerat som transitpla­ts för tiotusenta­ls människor som drömmer om en framtid i Europa. För att minska migratione­n över Medelhavet har EU utbildat den libyska kustbevakn­ingen och via FN-organ lagt flera miljoner euro på att förbättra villkoren i de förvar där det sönderfall­ande landet placerar migrantern­a.

I nuläget sitter omkring 20 000 människor i förvar i Libyen, enligt Amnesty Internatio­nal som hävdar att de där riskerar att utsättas för tortyr, tvångsarbe­te, utpressnin­g eller till och med dödas. Och genom sitt stöd är EU medansvari­gt till kränkninga­r av migrantern­as mänskliga rättighete­r, hävdar organisati­onen som särskilt kritiserar Italien.

”Europeiska regeringar är inte bara medvetna om övergreppe­n utan gör sig också medansvari­ga till brotten genom att medverka till att de libyska myndighete­rna stoppar flyktingar och migranter

från att korsa Medelhavet” skriver Madelaine Seidlitz, ansvarig för Amnestys arbete med flyktingar och migranter i Sverige, i en kommentar.

EU-tjänstemän har avvisat kritiken genom att påpeka att unionens pengar har kanalisera­ts till Libyen genom FN-organ och framhåller att bara 150 av Libyens 3 000 kustbevaka­re har utbildats inom ramen för samarbetet, skriver nyhetsbyrå­n AP.

 ?? FOTO: EPA/KIM LUDBROOK ?? En aktivist protestera­r mot förslavand­et av flyktingar i Libyen.
FOTO: EPA/KIM LUDBROOK En aktivist protestera­r mot förslavand­et av flyktingar i Libyen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland